VFB ziet geen graten in kapitaalverhoging KBC

Paul Huybrechts, de voorzitter van de beleggersfederatie VFB.

De beleggersfederatie VFB ziet geen graten in de kapitaalverhoging bij KBC. 'Ik wil de verwatering door de vingers zien. Maar ik reken er wel op dat KBC een geste doet voor de particuliere belegger eens de groep in veiliger vaarwater zit', zegt VFB-voorzitter Paul Huybrechts.

'Is dit geen discriminatie?'. 'Dit is niet correct ten opzichte van de kleine aandeelhouder.' Als de reacties op het lezersforum van de site van De Tijd een indicatie mogen zijn, zitten heel wat particuliere beleggers verveeld met het feit dat alleen grote institutionele aandeelhouders kunnen intekenen op de onverwachte kapitaalverhoging van KBC.

Een begrijpelijke reactie. Want de uitgifte van nieuwe aandelen leidt tot een stevige verwatering voor bestaande aandeelhouders. Analisten van Rabo Securities berekenden dat het aantal KBC-aandelen met 55 miljoen zal toenemen, wat neerkomt op een verwatering met 15,5 procent. Reken daar nog de uitgifte van 750 miljoen euro aan schuldpapier bij en de verwachte winst per aandeel valt met een vijfde terug, schat Rabo.

Een behoorlijke tegenvaller dus voor de kleinere belegger die niet kan intekenen op de kapitaalverhoging om zijn belang in KBC op peil te houden.

Toch is Paul Huybrechts, de voorzitter van de beleggersfederatie VFB, opvallend positief over de kapitaaloperatie die de bank maandag aankondigde. 'Al weet ik dat ik niet alleen vrienden zal maken met dat oordeel. Maar ik denk dat de solvabiliteit en de stabiliteit van KBC nu voor alles gaan,' klinkt het.

Tegenprestatie

'Natuurlijk betreur ik de verwatering. Maar de bank moet zo snel mogelijk in staat worden gesteld om de overheidssteun terug te betalen en om aan de strengere kapitaalregels te beantwoorden die haar worden opgelegd. Hoe sneller de staatssteun wegvalt, des te sneller ook de stevige boetepremies die KBC hiervoor moet ophoesten,' herinnert Huybrechts. 'Per saldo is deze operatie zo positief dat ik de verwatering door de ogen wil zien.'

Maar de VFB-voorzitter eist wel een belangrijke tegenprestatie van KBC. 'Ik reken er stellig op dat KBC iets zal doen voor zijn particuliere beleggers als de staatssteun voor de bank is weggevallen. Ook voor de coöperanten van CERA (een van de hoofdaandeelhouders van KBC, nvdr.) moet er iets worden gedaan. Zij hebben immers ook al een grote inspanning moeten doen om de bank opnieuw te brengen tot wat ze is vandaag.'

Wat dat 'iets' precies is laat Huybrechts wel in het midden. Aandelen of bepaalde beleggingsproducten uitgeven waar alleen kleinere beleggers op kunnen intekenen? Een extra dividend? 'KBC keerde totnogtoe louter een symbolisch dividend uit. Als KBC de last van de staatssteun van zich kan afschudden, kan de groep beginnen nadenken over een hogere coupon.'

Geduld

Vast staat dat dat kleine beleggers wellicht nog wat geduld moeten uitoefenen. De eurocrisis is nog lang niet voorbij en kan de financiële markten nog altijd verstoren - het aangekondigde ontslag van de Italiaanse premier Mario Monti was daar dit weekend nog een mooie reminder van. 'Banken moeten nog zeker twee jaar de tijd krijgen om in rustiger vaarwater terecht te komen', meent Huybrechts.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud