Advertentie

VGP gunt belegger extraatje na hersteljaar 2023

Amazon is via het verdeelcentrum in het Duitse Frankenthal de op een na belangrijkste huurder van VGP. ©Bloomberg

De ontwikkelaar van logistiek vastgoed VPG schrijft weer zwarte cijfers. De aandeelhouder ontvangt naast een iets groter regulier dividend een extraatje.

Het jaarbericht van VGP over boekjaar 2023 onderstreept dat de ontwikkelaar van logistiek vastgoed na crisisjaar 2022 weer in rustiger vaarwater is terechtgekomen. Een kapitaalronde eind 2022 suste in het voor de sector barre renteklimaat de beleggersonrust over de balans.

Met twee nieuwe financiële partners in de loop van 2023, het Zweedse Areim en het Duitse Deka, is er ook weer financiële slagkracht voor expansie. Pro memorie: de beurskoers tuimelde in 2022 toen de jointventurepartner Allianz, cruciaal bij de Europese expansie sinds 2017, de vierde joint venture bevroor.

Advertentie

Die stabilisatie weerspiegelt zich niet alleen in de beurskoers (zie grafiek), maar ook in de resultatenrekening. Het nettoresultaat sloeg om van een verlies van 123 miljoen of 5,49 euro per aandeel over 2022 naar een winst van 87 miljoen of 3,20 euro per aandeel over 2023.

VGP keert meer dan 100 procent van die nettowinst uit, via een dividend van bruto 3,70 euro per aandeel. Het gaat om een gewoon dividend van bruto 2,95 euro, 7 procent meer dan een jaar eerder, en een extraatje van 0,75 euro per aandeel. In totaal vloeit ruim 100 miljoen naar de aandeelhouders, inclusief grootaandeelhouders Jan Van Geet (32%) en Bart Van Malderen (19%).

CEO Jan Van Geet benadrukt dat VGP nu over meer dan 300 miljoen euro recurrente jaarlijkse huurinkomsten beschikt, 223 miljoen via de diverse joint ventures, 81 miljoen via eigen vastgoed. Joint ventures zijn cruciaal voor het bedrijfsmodel van VGP. De ontwikkelaar verkoopt ontwikkelde projecten aan zijn joint ventures, waardoor hij snel cash kan recycleren in verse expansie en tegelijk recurrent huurgeld haalt uit de panden die de joint venture verhuurt.

De focus ligt op dit ogenblik nadrukkelijk op Duitsland. Dat land is goed voor 93 van de 222 gebouwen in portefeuille en 2,9 miljoen van de 5,37 miljoen vierkante meter verhuurbare oppervlakte. VGP-bakermat Tsjechië is op ruime afstand nummer twee, met 768.000 vierkante meter.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een vestiging van restaurantketen Lunch Garden.
Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
De noodlijdende restaurantketen Lunch Garden gaat het faillissement aanvragen, gevolgd door een gedeeltelijke overname door investeerder CIM Capital. Dat vernam de redactie.
Gesponsorde inhoud