VK levert 'flashcrash'-trader voorlopig niet uit

Vanuit dit huis, waar Sarao samen met zijn ouders woont, zou de trader Wall Street hebben doen crashen. ©Bloomberg

Navinder Singh Sarao, de Britse trader die aan de basis zou liggen van de flashcrash van de Amerikaanse beurs op 6 mei 2010, wordt voorlopig niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechter liet hem na de betaling van een borgsom van ruim 5 miljoen pond weer vrij.

Navinder Singh Sarao werd eergisteren op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie gearresteerd. Hij zou via zijn eenmansbedrijfje Nav Sarao Futures Limited op 6 mei 2010 de Amerikaanse S&P500-index een duik van zo’n 100 punten of bijna 9 procent hebben doen maken. De index herstelde zich grotendeels twintig minuten later. De intradaytuimeling is nog steeds de grootste sinds de crash van Wall Street in oktober 1989.

De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Sarao. Hij wordt beschuldigd van ‘spoofing’, of marktmanipulatie met de bedoeling zich te verrijken. Sarao tekende gisteren met succes verzet aan tegen de uitlevering. Een Britse rechter liet hem weer vrij na de betaling van een borgsom van 5,05 miljoen pond. In augustus volgt het grondige proces over  de uitlevering.


Volgens de FBI en de Amerikaanse toezichthouder op de derivatenmarkten, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), begon het verhaal in juni 2009. Sarao vroeg zijn beursmakelaar toen om hem te helpen bij de ontwikkeling van een computerprogramma om orders automatisch te annuleren bij het sluiten van de markt. Zijn broker willigde de wens in. Daarna paste Sarao het programma aan met een algoritme om verkooporders razendsnel te annuleren wanneer de markt naar boven ging.

Eenvoudig rijhuis


Sarao handelde vanuit een eenvoudig rijhuis in Hounslow, in de stadsrand van Londen waar hij met zijn ouders woonde, in E-mini S&P500-futurescontracten op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Zijn bedoeling was het plaatsen van enorm grote verkooporders enkele fracties boven de op dat moment geldende koers. Het is een klassieke truuk om koersen te manipuleren: je toont een massa verkooporders in het orderboek, zodat anderen denken: ‘Kijk naar die verkoopdruk die op komst is, ik verkoop dus beter ook.


Maar Sarao had niet de bedoeling die contracten ook echt te verkopen. Integendeel: als andere partijen verkochten en zo de koersen lager stuurden, begon hij te kopen. Daarna zette hij zijn computeralgoritme dat constant fictieve verkooporders afvuurde af. De koersen begonnen weer te stijgen, en hij kon de zopas gekochte contracten met winst van de hand doen.


Op 6 mei 2010 liep het uit de hand. Sarao zette tienduizenden contracten op de brede S&P500-index in de verkoop, goed voor miljarden dollar nominale waarde. De fictieve verkooporders tegen amper enkele basispunten meer dan de echte koers, waren bijna even groot dan het volledige orderboek met kooporders. De markt was die dag bovendien extra nerveus wegens een mogelijke wanbetaling door Griekenland. Zijn tactiek werkte daarom bijzonder goed, en trok anderen over de streep. Door de imbalans in het orderboek begonnen traders massaal echt op de verkoopknop te drukken. Sarao lachte in zijn vuistje en kocht die dag 62.077 minicontracten op om ze nog voor het slot weer van de hand te doen. Dat leverde hem een nettowinst op van 879.018 dollar.


Volgens de CFTC stopte de malafide trader daar niet. De voorbije vijf jaar heeft hij naar schatting 40 miljoen dollar verdiend met zijn door de wet verboden tactiek.

Waarschuwing


De grote vraag is waarom het vijf jaar heeft geduurd vooraleer Sarao kon worden ontmaskerd. De Britse trader kreeg al in 2009 een waarschuwing van de CME omdat hij de openingskoersen zou hebben gemanipuleerd. Ook zijn beursmakelaar verwittigde hem dat ‘alle orders in goed vertrouwen moeten worden geplaatst met de bedoeling bona fide transacties te realiseren.’ Het was naar verluidt uiteindelijk een vriend van Sarao die hem verraadde. Naarmate hij langer zijn gang kon gaan, kreeg hij meer zelfvertrouwen en ging de vroeger als  timide omschreven handelaar meer opscheppen. Aan lef en een grove bek ontbrak het hem niet. De CME stuurde hem uitgerekend op de dag van de flash crash een brief dat hij zich aan de regels moest houden. Sarao schreef daarop naar zijn makelaar dat hij de CME had gebeld en hen het volgende had overgemaakt: ‘Kiss my ass’. De trader riskeert in de VS een gevangenisstraf van 130 jaar.


Voor de CFTC en de Securities and Exchange Commission is de affaire ook een blamage. Zij brachten enkele maanden na de crash een rapport uit waarin een slecht werkend algoritme van het beurshuis Waddell & Reed als schuldige werd genoemd. De meeste analisten menen dat een combinatie van Sarao’s actie, het slechte algoritme van Waddell & Reed, en een vertraging tussen diverse concurrerende handelssystemen aan de basis van de crash lag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud