Advertentie

Vlaamse gemeenten doen groepsaankoop op financiële markten

De stad Aalst speelde een voortrekker in de eerste 'gebundelde' obligatie in België. ©Photo News

Acht Vlaamse steden en gemeenten hebben een gezamenlijke obligatie uitgegeven. Ze haalden 43,5 miljoen euro op. Een dergelijke 'groepsaankoop' is een primeur.

Steden en gemeenten zijn in veel gevallen te klein om naar de kapitaalmarkt te stappen. Als ze samen optreden, lukt het echter wel. Begin deze maand sloegen acht Vlaamse steden en gemeenten de handen in elkaar en gaven de allereerste gebundelde obligatie uit in België. Het gaat onder meer om Aalst, Beringen, Boom, Wachtebeke en Zaventem.

'Voor de kredietcrisis konden de gemeenten vaak tegen spottarieven gaan lenen bij hun huisbankier. Die tijden zijn voorbij. Vandaag is het interessanter om de kapitaalmarkten op te zoeken, dan om banklening aan te gaan', legt Gert De Brabanter uit, manager overheidsector bij ING, de bank die de obligatie begeleidde.

De acht gemeenten haalden 43,5 miljoen euro op. Ze betalen op 10 jaar een rente van 3,299 procent. Dat was op het moment van de uitgifte een premie van 80 basispunten in vergelijking met de Belgische overheidsrente. 'Deze gemeenten betalen een risicopremie die vergelijkbaar is met wat bijvoorbeeld een grote stad als Gent moet betalen, als het naar de markten trekt. De gemeenten genieten hier de voordelen van een groepsaankoop', klinkt het nog bij ING.

Opvallend is dat het geld voor 100 procent werd opgehaald bij Belgische institutionele beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud