Vlakke rentecurve in VS wakkert recessievrees aan

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

Beleggers zijn ongerust omdat de Amerikaanse rentecurve voor het eerst sinds 2007 gedeeltelijk is omgekeerd.

Er zijn weinig economische indicatoren die zo betrouwbaar zijn als de Amerikaanse rentecurve. De negen recessies die de VS sinds 1955 kende, zijn allemaal voorafgegaan door een omgekeerde rentecurve. Dat betekent dat het rendement van staatsobligaties met een lange looptijd, bijvoorbeeld vijf of tien jaar, lager is dan het rendement van overheidspapier met kortere looptijden, bijvoorbeeld twee jaar.

Beleggers zijn zenuwachtig omdat de Amerikaanse rentecurve voor het eerst sinds 2007 gedeeltelijk omgekeerd is. De rente op tien jaar blijft wel nog hoger dan de rente op twee jaar, maar het verschil tussen beide rentes is gedaald naar amper 14 basispunten.

©Mediafin

Doorgaans is de langetermijnrente hoger dan de kortetermijnrente omdat beleggers om de verwachte inflatie te compenseren een hogere vergoeding vragen als ze hun geld voor een langere periode uitlenen. De rente op drie en vijf jaar daalde onder de rente op twee jaar omdat beleggers verwachten dat de Amerikaanse economie over enkele jaren sterk zal afkoelen.

Speculatie

Een sterke groeivertraging leidt normaal tot renteverlagingen. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), deed vorige week de speculatie over een wat soepeler monetair beleid toenemen. Hij signaleerde dat het einde van de renteverhogingen stilaan in zicht komt, hoewel hij van plan blijft om op korte termijn de rente verder op te trekken.

De hamvraag is welk renteverschil de beste voorspeller is van de economische conjunctuur. Economen kijken vooral naar het verschil tussen de rente op tien jaar en die op twee jaar. Het verschil tussen die twee is nog licht positief, maar kan volgens sommige economen weldra onder nul dalen. Als dat gebeurt en de geschiedenis zich herhaalt, volgt na zes maanden tot twee jaar een recessie.

Krimp

Toch is het verre van zeker dat de VS afstevenen op een krimp van de economie. Volgens een studie van het Fed-kantoor van San Francisco is het verschil tussen de rente op tien jaar en die op drie maanden de beste voorspeller van recessies.

De rente op tien jaar is nog steeds een respectabele 56 basispunten hoger dan die op drie maanden. Dat positief renteverschil suggereert dat een recessie in de nabije toekomst onwaarschijnlijk is.

Er is nog een reden om voorzichtig optimistisch te zijn. Sommige economen, onder wie de voormalige Fed-voorzitter Ben Bernanke, betwijfelen of de rentecurve nog steeds een betrouwbare voorspeller is van recessies. Ze merken op dat de massale aankopen van staatsobligaties door de Fed de langetermijnrente hebben gedrukt en daardoor de curve vertekenen.

Het valt op dat weinig tot geen economen in de komende twee jaar een recessie voorspellen in de VS. Volgens de consensusprognose die het persbureau Bloomberg publiceert, zal de groei van de Amerikaanse economie vertragen van 2,9 procent in 2018 naar 2,6 procent in 2019 en 1,9 procent in 2020. Een groeivertraging dus, maar geen recessie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud