Vodafone brengt 82.000 zendmasten naar de beurs

Het brede publiek ziet straling, de belegger ziet dollartekens: zendmasten ©AFP

De Britse mobiele reus haalt minstens 2 miljard euro op bij beleggers die tuk zijn op het jarenlang gegarandeerde rendement op zendmasten.

22,5 tot 29 euro. Dat is de ruime vork bij de beursgang van Vantage Towers, de beheerder van 82.000 zendmasten in tien Europese landen van Ierland over Duitsland tot Griekenland. Vodafone brengt een minderheidsbelang van zijn dochter naar de beurs van Frankfurt. Dat leert een persbericht, dat samen met het prospectus vandaag gepubliceerd is. 

Kleine Duitse beleggers en grote buitenlandse beleggers kunnen tot 17 maart intekenen. Vantage Towers debuteert normaal gezien op donderdag 18 maart op het beursparket van Frankfurt. 

Vodafone hoopt met de verkoop van 88,89 miljoen aandelen minstens 2 miljard euro te cashen. De IPO waardeert Vantage Towers op 11,4 à 14,7 miljard euro, op basis van de 505,78 miljoen uitstaande aandelen. 

Zendmasten, niet bepaald geliefd bij het brede publiek, zijn 'hot' bij beleggers. Eerder kondigde de Franse reus Orange ook aan zijn zendmasten in een aparte vennootschap - Totem - onder te brengen, wat potentieel de weg effent voor een beursintroductie.

De beurskoers van Cellnex spreekt boekdelen, zeker vergeleken met die van de kwakkelende telecomsector (zie grafiek). De Spaanse groep kocht met rugdekking van de Benettons en BlackRock, de 8.000 miljard dollar grote vermogensbeheerspeeltuin van Wall Street-legende Larry Fink, met een verschroeiende reeks deals een indrukwekkend 'park' bijeen. Intussen telt Cellnex ruim 100.000 sites - inclusief projecten in ontwikkeling - over heel Europa. Vlot gefinancierd met goedkope schulden.

In januari trok Cellnex ruim 5 miljard euro uit om meer dan 10.500 masten van de Franse operator SFR over te nemen. Een deal die dit keer niet alleen met schulden maar ook met een kapitaalronde bij de beleggers werd gefinancierd, wat het beleggersenthousiasme getemperd heeft.

Telecomoperatoren kunnen de opgehaalde cash goed gebruiken voor investeringen in supersnel internet (5G).

Telecomoperatoren kunnen de opgehaalde cash goed gebruiken voor investeringen in supersnel internet (5G), terwijl beleggers tuk zijn op het jarenlang stabiele rendement waar zendmasten net als andere grote infrastructuurprojecten voor staan. 

Het aandeel Proximus kreeg vorige maand nog een stevige tik. De telecomoperator moet zich dieper in de schulden steken om én fors in de uitrol van het netwerk te investeren én het dividend op peil te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud