Voor vijfde jaar op rij record op spaarboekjes

Bij de grootbanken liet Belfius de sterkste groei optekenen (foto: Belga) ©BELGA

Een rondvraag van De Tijd bij 15 banken leert dat er vandaag ongeveer 250 miljard euro op de Belgische spaarboekjes staat. Het is het vijfde jaar op rij dat het record wordt gebroken.

Bij de vier grootbanken alleen al staat er 163 miljard euro op de spaarboekjes, ofwel ruim 8 miljard euro meer dan eind 2012. Marktleider BNP Paribas Fortis en Belfius zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van die stijging. Ze wonnen elk 3 miljard euro op de boekjes. Bij ING zetten de klanten iets meer dan 2 miljard euro extra op hun spaarrekeningen.

Belfius tekent over het hele jaar procentueel (+9%) de sterkste stijging op. Het vertrouwen van de spaarders in de staatsbank lijkt hersteld. In de tweede jaarhelft merkte Belfius wel dat klanten meer geld gingen stoppen in alternatieven, zoals fondsen en beleggingsverzekeringen.

Ook KBC stelt vast dat zijn klanten geld verschoven richting meer risicovollere spaar- en beleggingsproducten. Het bedrag op de spaarboekjes bleef bij de bank van hier over heel 2013 nagenoeg stabiel (+0,5%).

Sommige banken laten weten dat ook vastrentende producten zoals kasbons en termijnrekeningen met een lange looptijd in de lift zitten. Het geld op het spaarboekje is onmiddellijk op vraagbaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud