Vooruitblik op Bekaert: the smell of burning rubber?

©Belga

Beleggers rekenen erop dat de staalverwerker dankzij het verrassend sterke herstel van de autosector een sterk tweede halfjaar beleefde, aangevoerd door de cruciale tak Rubberversterking.

Woensdag voorbeurs legt Bekaert de resultaten over boekjaar 2020 voor. Sinds een opvallend optimistische update in november heeft de staaltechnologiegroep een spectaculair koersherstel neergezet op de beurs.

Luidens de consensus die Bekaert zelf bijhoudt, rekenen analisten voor heel 2020 op een bedrijfswinst van 242 miljoen euro. Exact evenveel als over 2019 en in lijn met de prognose van het management in november. Maar een hele prestatie gelet op de omzetkrimp door de impact van de lockdowns in de lente. Over heel het jaar zou de omzet nog 13 procent krimpen naar 3,75 miljard euro. Stabiele winst bij lagere omzet impliceert een winstmarge die van een povere 5,6 naar 6,5 procent zou herstellen.

ING-analist Stijn Demeester is nog iets optimistischer dan de consensus. Dat gelet op het sterke herstel van de vraag naar auto- en vrachtwagenbanden. En dat zeker op de voor Bekaert altijd cruciale Chinese markt. De groep is via de afdeling Rubberversterking de hofleverancier van staalkoord om banden te versterken. 'Wij rekenen voor de tweede jaarhelft op 156 miljoen bedrijfswinst, een toename met 36 procent jaar op jaar en goed voor een marge van bijna 8 procent.'

Demeester kijkt net als de andere analisten vooral uit naar 10 maart. Dan schetst CEO Oswald Schmid op de beleggersdag de langetermijndoelstellingen van het management.

Schmid kwam op het moeilijkst denkbare ogenblik - bij de start van de pandemie -aan boord als interim-CEO. De Oostenrijker - op basis van de aankondiging van de beleggersdag in principe nog altijd interimaris - wist sindsdien analisten te charmeren met zijn focus op cash en stevige kostenbesparingen. Daarbij ging onlangs nog de productie van Chinese diamantdraad - ooit het goudhaantje van de groep - op de schop. 

De lat ligt intussen hoog: voor 2021 rekenen analisten erop dat Bekaert op 4 miljard omzet 294 miljoen winst draait. Dat is een marge van 7,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud