'Voorzichtig met bitcoin'

Foto AFP ©AFP

De Belgische financiële waakhond FSMA en de Nationale Bank van België waarschuwen in een gezamenlijk persbericht voor de risico's verbonden aan virtuele munten. Daarmee spreken de Belgische instanties zich voor het eerst officieel uit over de bitcoinhype.

Harde standpunten worden daarbij niet ingenomen. Verschillende toezichthouders in de wereld proberen een goed beeld te krijgen van wat de virtuele munten precies zijn, en hoe ze ermee moeten omspringen.

De NBB en de FSMA 'herinneren eraan dat virtuele munten geen wettelijke betaalkracht hebben en geen vorm van elektronisch geld zijn' klinkt het in het persbericht. 'Er is noch financieel toezicht, noch 'oversight' op virtueel geld. Net daarom en omdat deze producten risicovol zijn, raden zij aan om er extra voorzichtig mee te zijn.'

De Belgische toezichthouders hebben er relatief lang over gedaan om zich uit te spreken over bitcoin. Maar gezien de toenemende media-aandacht en een groeiend aantal bedrijven dat betalingen met de virtuele munt aanvaardt, zien ze zich nu toch verplicht om een standpunt in te nemen.

Daarbij benadrukken ze vooral dat voor bitcoin niet dezelfde beschermingsmechanismes gelden als voor klassieke munten of beleggingsproducten. Zo valt een belegging in bitcoin niet onder de depositogarantie van 100.000 euro per persoon, per financiële instelling. Er wordt ook gewezen op de risico's op fraude en/of diefstal. Ze verwijzen daarbij ook naar eerder gepubliceerde standpunten van de ECB en de Europese bankenwaakhond EBA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud