Vrees voor 'Grexit' duwt euro onder 1,20 dollar

©EPA

De euro verliest maandag verder terrein tegenover de Amerikaanse dollar. Een euro is nu minder dan 1,20 dollar waard. De vrees dat Griekenland uit de eurozone zal verdwijnen duwt de Europese eenheidsmunt kopje onder.

De euro bereikte afgelopen nacht zelfs even een dieptepunt van 1,1864 dollar om vervolgens wat te herstellen tot iets meer dan 1,19 dollar. Rond dat peil blijft de munt momenteel hangen.

ECB-voorzitter Mario Draghi maakte vorige week nog maar eens duidelijk dat de rente in de eurozone nog lange tijd aan de zeer lage kant zal blijven. Goedkope kredietverlening is nodig om de slabakkende Europese economie zuurstof te geven. Een tweede reden is het garanderen van de prijsstabiliteit. De inflatie is tot ver onder het streefdoel van de ECB gezakt, in die mate dat zelfs deflatie dreigt.

Om de economische motor aan te zwengelen zal Draghi waarschijnlijk op 22 januari aankondigen en masse staatspapier op te kopen. Op die manier wil hij honderden miljarden euro’s in de eurozone pompen.

De Amerikaanse economie draait intussen op volle toeren. Maand na maand komen er duizenden nieuwe arbeidsplaatsen bij en de werkloosheidsgraad blijft maar dalen. Een renteverhoging komt stilaan in zicht, al zou dat pas tegen de zomer gebeuren. De dollar wordt hierdoor logischerwijs aantrekkelijker.

Extra druk ondervindt de euro nu door Griekenland. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel sluit Duitsland een uitstap van Griekenland uit de eurozone niet langer uit. Tot dusver was een Grexit voor Berlijn onbespreekbaar, maar terwijl de eurozone de voorbije twee jaar duidelijk vooruitgang heeft geboekt, blijft Hellas achter. Het land blijft ook met wurgrentes kampen, terwijl andere probleemlanden zich intussen goedkoop kunnen financieren.

De toestand in Griekenland is recent echter onzeker geworden door de politieke evolutie. De presidentskandidaat van premier Samaras heeft het niet gehaald en daarom vinden op 25 januari nieuwe verkiezingen plaats. Alles wijst er op dat het linksradicale Syriza dan de grootste politieke formatie wordt. Syriza wil echter af van de zware besparingen en hervormingen die de internationale geldschieters de voorbije jaren Griekenland hebben opgelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud