Advertentie

'Vrees voor toezichthouders op crypto is overdreven'

©REUTERS

De Chinese overheid heeft met een mededeling over de regelgeving de bitcoin onderuitgehaald. Volgens cryptoanalisten is de paniek in de markt een overreactie.

Digitale munten kunnen niet worden gebruikt als betaalmiddel. Dat heeft de Chinese centrale bank herhaald op haar officiële WeChat-account. Bovendien verbiedt China financiële bedrijven diensten aan te bieden die aan cryptomunten gerelateerd zijn. De mededeling zond een schokgolf door cryptoland. De bitcoin denderde de afgelopen 24 uur bijna 20 procent lager naar 35.000 dollar. Andere cryptomunten als de ethereum zakten zelfs meer dan 20 procent.

Dit is geen nieuws, maar eerder een bevestiging van het standpunt dat de Chinese overheid in 2017 naar voren bracht.
Frank Hoogendijk
Advocaat bij Osborne Clarke

Analisten spreken van een overdreven marktreactie. 'Eigenlijk is dit geen nieuws, maar een bevestiging van het standpunt dat de Chinese overheid in 2017 naar voren bracht', zegt Frank Hoogendijk, technologieadvocaat bij Osborne Clarke. Bij dat standpunt sluiten ook de bitcoinadvocaat Thomas Spaas en de ING-econoom Teunis Brosens zich aan.

'China heeft al jaren een commercialiseringsverbod, net als België', zegt Spaas. 'Daarnaast zijn cryptobeurzen verboden, maar toch zie je dat Chinezen erop handelen. Dat verbod is opmerkelijk, omdat veel cryptobeurzen Chinese roots hebben. Wat dat betreft, blaast China al jaren warm en koud. Al jaren zegt Peking geen miningactiviteiten in China willen, maar toch zien we dat het merendeel van de bitcoins in dat land wordt ontgonnen.'

Geen verbod

China blaast al jaren warm en koud over de cryptomunten.
Thomas Spaas
Bitcoinadvocaat

De analisten maken zich niet erg druk over andere toezichthouders. 'Ik zie geen plots Europees verbod op cryptomunten', legt Brosens uit. 'Qua witwassen zijn er natuurlijk wel richtlijnen op Europees niveau. En de Europese Commissie werkt aan de regulering van cryptobeleggingen. Maar voor het zover is, zijn we minstens anderhalf jaar verder. De Europese Centrale Bank (ECB) meldde in haar jongste rapport over de financiële stabiliteit wel dat op cryptomarkten zeepbellen ontstaan. Maar ze zegt ook dat er geen gevaar is voor de financiële stabiliteit. Ook van de ECB hoeven we geen grote actie te verwachten.'

De overheden waarschuwen wel. De Belgische beurswaakhond FSMA heeft al verscheidene keren gezegd dat beleggen in cryptomunten veel risico's inhoudt. Daarnaast is er sinds 2014 een reclameverbod voor financiële instrumenten met cryptomunten als onderliggende waarde. Verder laat de waakhond weten dat in België gevestigde automaten of platformen die de omwisseling van klassiek geld in cryptomunten mogelijk maken, binnenkort onder de Europese antiwitwaswetgeving vallen. Dat betekent dat aanbieders van die automaten of platformen verdachte transacties moeten melden aan de antiwitwascel (CFI).

Ik zie geen plots Europees verbod op cryptomunten.
Teunis Brosens
ING-econoom

'België kan niet veel doen omdat de regelgeving minstens op Europees niveau en mogelijk zelfs op wereldniveau moet gebeuren', zegt economieprofessor Leo Van Hove (VUB). 'Moet de overheid veel meer doen dan waarschuwen? Aan de ene kant kan het niet dat mensen als Tesla-CEO Elon Musk zo'n groot effect hebben op de prijs van de bitcoin en privébeleggers hun broek dreigen te scheuren. Aan de andere kant zou een totaalverbod de innovatie remmen.'

Met innovatie verwijst Van Hove naar de blockchaintechnologie. 'Die kan grensoverschrijdende betalingen efficiënter en goedkoper maken.' Hoogendijk zegt dat de blockchaintechnologie ook een belangrijke rol buiten de financiële sector kan spelen. 'Dat zie je bij het gebruik van smart contracts.' Dat zijn slimme programma's die automatische betalingen uitvoeren zonder tussenpersonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud