'VS brak regels met Chinese heffingen'

©AFP

De VS hebben internationale handelsregels geschonden, maar blijven uit de wind.

De wereldhandelsorganisatie (WHO) zegt in een rapport dat de Verenigde Staten de internationale handelsregels hebben geschonden door de verhoging van de Chinese invoerheffingen. Washington heeft op meer dan 550 miljard dollar aan Chinese import heffingen opgelegd.

Een panel van drie experts van de WHO zegt dat de VS niet voldoende hebben kunnen hardmaken dat de maatregelen nodig waren. Hoewel de uitspraak de Chinese klachten steunt, kan Washington een veto uitspreken over de uitspraak door binnen 60 dagen in beroep te gaan. Het gevolg is vreemd genoeg dat een uitspraak dan onuitspreekbaar zal zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft namelijk geweigerd nieuwe rechters te benoemen in het beroepshof van de WHO. Daardoor is de opperste beroepsmogelijkheid nu gestaakt omdat er te weinig rechters zijn, waardoor een uitspraak niet mogelijk is. Trump zegt de rechters niet te willen benoemen omdat hij af wil van een volgens hem partijdige WHO. Op die manier blijft hij zelf eindeloos uit de brand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud