VS eenoog in wereldeconomie der blinden

©AFP

De wereldeconomie groeit dit jaar trager dan eerder gedacht. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Enkel de VS zijn de uitzondering.

Brazilië valt stil, Rusland zakt weg in een recessie en India en China moeten het stellen met 6 procent groei. Ondertussen raken de economieën van de eurozone en Japan nog maar eens niet uit de startblokken. Dat is het beeld dat het IMF schetst van de wereldeconomie. Met één eenzame uitzondering: de VS boomen als nooit tevoren.

Het land dat met Silicon Valley de technologiewereld en met Wall Street de financiële wereld domineert, groeit volgend jaar met 3,6 procent, voorspelt het IMF. Die prognose ligt een half procentpunt hoger dan de vorige.

Wat in de prognoses van het IMF opvalt, is hoe de kloof tussen de VS en de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) bijzonder klein wordt. Het IMF ziet de groeilanden dit jaar met 4,3 procent groeien. Anders gesteld: de kloof tussen de VS en de eurozone is groter dan die tussen de VS en alle groeilanden.

©MEDIAFIN

Want ook bij de BRIC’s sputtert de motor. China duikt volgens het IMF onder de psychologische drempel van 7 procent groei. In 2016 zou India China zelfs inhalen.

Ondertussen gaat het herstel in de eurozone bijzonder traag. Van de prognose van 1,4 procent groei voor de eurolanden in 2015, gaat er 0,2 procentpunt af. De eurozone zit gevangen in een spiraal van lage groei, zwakke vooruitzichten en weinig vertrouwen. Net daarom heeft de eurozone weinig investeringen nodig om tot die groei te komen.

De goedkope olie is de enige meevaller voor de eurozone. Maar behalve voor de VS weegt dat voordeel overal ter wereld te licht om het geringe vertrouwen in de toekomst te compenseren. De vooruitzichten van het IMF liggen in lijn met de verwachtingen die de Wereldbank vorige week publiceerde. Ook daaruit bleek dat de kloof tussen de VS en de EU toeneemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud