'VS willen muntkoppeling Hongkongse dollar ondermijnen'

De Amerikaanse president Donald Trump. ©REUTERS

Amerikaanse regeringsfunctionarissen stellen de koppeling van de Hongkongse dollar aan de Amerikaanse dollar ter discussie. 'Een loskoppeling zou een wereldwijde verkoopgolf veroorzaken.'

Sommige topadviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump willen dat de VS de koppeling van de Hongkongse dollar aan de Amerikaanse dollar ondermijnen. Dat melden bronnen aan het persbureau Bloomberg. Washington wil China straffen voor de omstreden veiligheidswet die de Chinese overheid doorvoerde in Hongkong.

Kenners vrezen dat een dergelijke maatregel vooral de Hongkongse banken zou raken in de plaats van China, maar mogelijk is dat de bedoeling. Vooral de Britse bank HSBC, die in de stadstaat veel activiteiten heeft, loopt in het vizier, omdat de topman van de Aziatische poot onlangs de veiligheidswet steunde. Het aandeel sloot woensdag 3,2 procent lager.

Critici vrezen dat de maatregel evenveel schade oplevert voor de VS als voor China. 'Zo'n handeling kan wereldwijd de stabiliteit van dollarkoppelingen in gevaar brengen, ook die van de bondgenoten', zegt Stephen Innes, de hoofdstrateeg voor wereldwijde markten bij AxiCorp. 'Daarnaast kan ze een enorme instabiliteit geven aan het wereldwijde financiƫle ecosysteem, waarvan de dollar het fundament is. Dat kan een verkoopgolf op de aandelenmarkten veroorzaken, een verschrikkelijke uitkomst voor het Witte Huis net voor de presidentsverkiezingen in november.'

Ook in de Amerikaanse regering zijn er tegenstanders van het voorstel.

Marktreactie

De markten lijken er niet gerust op, maar zijn niet in paniek. De Hongkongse dollar blijft binnen de bandbreedte die is afgesproken, maar beweegt wel onrustiger. Ook andere indicatoren wijzen erop dat het risico op een uitbraak uit de bandbreedte kleiner is dan tijdens het hoogtepunt van de rellen in Hongkong vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud