Waarom de beurzen dansen op hét doemscenario in de VS

©EPA

Voor de tweede dag op rij trekken de beurzen mooi hoger, terwijl de nieuwe Amerikaanse president nog steeds niet gekend is. Hoe kan dat ?

'De onwezenlijke krak die het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op voorhand correct heeft voorspeld, zou vervolgens de compleet verkeerde beleggingsbeslissingen hebben gemaakt.' Zo geeft Deutsche Bank-strateeg Jim Reid meteen toe dat hij staat te kijken van de marktreactie op de Amerikaanse stembusslag. Vooraf hadden sommige beursexperts een correctie van 10 procent voorspeld bij een onduidelijke uitslag.

'Je zit nu in het scenario waar niemand op zat te wachten. Het scenario van de 'contested vote', beaamt hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. 'Ik geloof dat Joe Biden uiteindelijk wint. Maar het is compleet onzeker wanneer Donald Trump de handdoek zal gooien.'

Brede remonte

En toch: de beurzen stijgen. Fors. Toen dinsdagnacht voor het eerst duidelijk werd dat Trump veel beter scoorde dan verwacht, dook de Dow Jones-future nog 1 procent in het rood en ging de Nasdaq-future 1 procent hoger. Dat beschouwden beursexperts als een vlucht naar veiligheid in onzekere tijden. Grote coronaweerbare en cashrijke mastodonten zoals Apple en Microsoft zijn een vluchtheuvel geworden. Na 48 uur zijn de Nasdaq-kleppers nog steeds de grote winnaars. Op twee dagen steeg de Nasdaq Composite-index liefst 6,3 procent.

Maar het verhaal is breder dan alleen tech. Over twee dagen ging ook de Dow Jones met veel klassieke waarden 3 procent hoger en in Europa genoot de sterrenkorf Euro Stoxx 50 mee met een tweedaagse winst van 3,8 procent.

Verkiezingsrally's

Jim Reid verwijst naar een statistisch fenomeen: de beurzen stijgen klassiek na Amerikaanse verkiezingen (zie grafiek). Zelfs in 2016, toen Trump als de compleet onverwachte winnaar uit de hoek kwam, begonnen de beurzen - na een schrikreactie van enkele uren - aan een opwaartse rit. Volgens Reid was die rit te danken aan het vooruitzicht van minder regulering en minder taksen onder Trump. Dat kan meteen ook de rit van deze week - voorlopig de beste beursweek sinds april voor Wall Street - deels verklaren.

©Mediafin

Gijsels: 'De markten kennen nu al de uitkomst van dit spel. Biden wordt de nieuwe Amerikaanse president, maar de Senaat is voor de Republikeinen. Dat laatste is bijvoorbeeld een opluchting voor beleggers in tech. Big Tech stond duidelijk op de lijst om gereguleerd te worden. Dat wordt nu voor Biden veel moeilijker.'

Daarnaast gelooft Gijsels nog steeds in een goedgekeurd stimulusplan vanuit het Congres. 'Die gesprekken tussen Democraten en Republikeinen verlopen doorgaans gemakkelijker na dan voor verkiezingen. Het plan zal wel kleiner zijn dan de pakweg 4.000 miljard dollar die Biden had vooropgesteld om de door corona verzwakte Amerikaanse economie te steunen. Maar beleggers zien ook de voordelen van een kleiner plan: hoe kleiner het begrotingstekort, hoe minder nood aan belastingverhogingen.'

Vangnet

Bovendien is er een vangnet, beklemtoont Gijsels. 'Wat er tekort zal zijn aan budgettaire stimulus, wordt opgevangen door monetaire stimulus. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zal zijn werk doen.' Dat verklaart waarom naast de beurzen ook de euro in de lift zit. De eenheidsmunt evolueerde van 1,16 dollar op verkiezingsnacht tot 1,18 dollar donderdag.

En dat vooruitzicht op extra monetaire stimulus, dat de Amerikaanse lange rente de voorbije dagen heeft gedrukt, brengt ons weer bij TINA. Er is geen alternatief meer voor aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud