Wall Street: Apple vs Boeing

©AFP

In beurswaarde is Apple acht keer groter dan Boeing. Maar pas nu weegt de iPhone-bouwer zwaarder door in de Dow dan de 737 MAX-bouwer.

Het moet lang geleden zijn dat twee kwartaalrapporten zo'n contrast toonden. De IT-reus Apple  pakte dinsdagavond uit met verbluffende recordcijfers, terwijl Boeing  woensdag voorbeurs met dramatische resultaten kwam.

De vliegtuigbouwer kampt met een lange serie problemen, niet in het minst de 737 MAX die sinds maart wereldwijd aan de grond staat. Boeing heeft de inschatting van de factuur nu verhoogd tot 18,6 miljard dollar, onder meer voor de miljardenclaims van luchtvaartmaatschappijen die het zo goed als zeker voor de tweede drukke zomer op rij zonder hun werkpaard zullen moeten stellen en dus op zoek moeten naar dure alternatieven. 

Boeing bloedde over het vierde kwartaal meer dan 2 miljard cash en dat is nog maar het begin van de cash burn. Toch stijgt het aandeel Boeing. Dit lijkt deels omdat beleggers relatief opgelucht zijn dat de factuur voor de 737 MAX niet nog méér steeg, maar ook omdat Boeing gewapend lijkt voor een forse cash burn. Volgens Bloomberg staat het kruim van Wall Street te popelen om de groep een een overbruggingskrediet van 12 miljard dollar te verschaffen. 

Door de koersval van de voorbije maanden is Boeing wel sinds enkele dagen onttroond door Apple - dat op recordkoers noteert - als invloedrijkste aandeel in de Dow Jones. De oudste beursbarometer ter wereld is prijsgewogen. Daarom dus dat Apple pas nu Boeing inhaalt, ook al is de beurswaarde intussen acht keer groter. Met een beurskoers van elk meer dan 300 dollar vertegenwoordigen de twee samen zowat een zesde van de indexkorf. 

Die korf zette dankzij de zwaargewichten - nipt - de remonte voort, een remonte die door een vrij routineus rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank niet doorkruist werd: de Dow   verstevigde een fractie naar 28.735 punten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect