Wall Street: barometer FedEx is stuk

FedEx worstelt jaren later nog altijd met de dure overname van TNT ©REUTERS

Er was een tijd dat pakjesreus FedEx een betrouwbare conjunctuurbarometer was, maar die barometer is door eigen blunders stuk.

Op Wall Street sloot de Dow Jones   na het rentebesluit van de Federal Reserve 0,1 procent hoger op 27.147 punten. 

Niet de Fed, maar FedEx  gaat met de meeste aandacht lopen. De pakjesreus kwam niet alleen met een teleurstellend kwartaalrapport, maar verlaagde ook de prognose voor het volledige boekjaar tot 31 mei. 

In de toelichting verwijst CEO Fred Smith naar de zwakkere economie als gevolg van toenemende handelsspanningen en onzekerheid rond het beleid'. Smith zit op dit ogenblik gewrongen, want de FedEx-CEO is naast Republikeins donor ook een groot voorstander van vrijhandel. En dus zit hij in een lastig parket, met een Republikeins president die een handelsoorlog met China escaleert. 

Toch zijn de meeste Wall Street-analisten van oordeel dat die handelsoorlogen maar een deel van het verhaal zijn. De voorbije jaren heeft FedEx onder Smith namelijk de owngoals opgestapeld, waardoor een bedrijf dat vroeger als een barometer voor de wereldeconomie gold steeds minder die rol vervult. Zo spendeerde Smith te veel aan de uitbouw van een eigen vliegtuigvloot, terwijl het grondtransport - cruciaal voor de 'last mile' bij de levering van pakjes - verwaarloosd werd. En die misser betaalt zich cash, nu mastodont Amazon steeds met een eigen vloot de eigen pakjes verdeelt. 

Ook de overnames renderen niet: meer dan drie jaar nadat FedEx de overname van het Europese TNT afrondde, loopt de integratie nog altijd stroef en moet FedEx extra kosten opzij zetten. Operationeel blijven de twee merken in Europa naast elkaar staan, wat de groep extra op kosten jaagt. 

Geen wonder dus dat beleggers na de zoveelste waarschuwing het stilaan gehad hebben: het aandeel tuimelde 12,9 procent naar 150,91 dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud