Wall Street: de kanarie op de spoorlijn

Een goederentrein van CSX in Kentucky ©Bloomberg

Vergeet de spreekwoordelijke koolmijn, misschien zit de kanarie dit keer op de spoorlijn.

Wall Street heeft het moeilijk een vervolg te geven aan zijn recente recordreeks. De Dow Jones 'Industrials'   sloot 0,4 procent lager op 27.219 punten. Dat is klein bier vergeleken met de Dow Jones Transportation . Die barometer van de vervoersbranche koerste 3,6 procent lager. 

Boosdoener is de spoorweggigant CSX . Die ging onderuit nadat CEO Jim Foote dinsdagavond de prognose voor 2019 verlaagde. Hij waarschuwt nu voor een omzetdaling van 1 à 2 procent, de eerste krimp sinds 2016. En voor een sector die de vinger aan de pols heeft van heel veel branches - landbouw, olie, industrie, auto's, ... - mogelijk een signaal dat de etterende handelsoorlog met China ook de Amerikaanse economie in het tiende jaar expansie pijn begint te doen. 

'De huidige economische omgeving moet de meest verontrustende zijn die ik ooit meegemaakt heb in mijn carrière', zegt Foote, die intussen al veertig jaar op de teller heeft staan. 'Zowel de wereldwijde als de Amerikaanse economie zijn dit jaar ongewoon en sorteren een impact op onze volumes'. 

CSX sleurde rivalen Norfolk Southern  en Union Pacific , die er net als CSX een stevige rit op hadden zitten, mee de dieperik in. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud