Wall Street: Dow Jones zakt in, Nasdaq herstelt

Tesla zit al even in een neerwaartse spiraal. ©REUTERS

De verkoopgolf in New York wordt breder. Niet alleen technologieaandelen zakten, ook die energiebedrijven en industriële waarden gingen onderuit. Beleggers vrezen dat de opwaartse prijsdruk de Fed tot een strakker beleid kan aansporen.

Nadat de Nasdaq  maandag met 2,6 procent onderuit was gegaan, begon de index opnieuw in het rood. Maar de technologiebeurs kwam helemaal terug en sloot bijna met een nuloperatie. De industriegraadmeter Dow Jones  verging het minder goed, met een verlies van 1,4 procent. Het verlies van 470 punten is het grootste dat de Dow Jones sinds februari leed. De brede graadmeter S&P500 leverde 0,9 procent in.

Beleggers verkochten hun rentegevoelige techaandelen, nu steeds meer tekenen van inflatie de kop opsteken. Stijgende grondstofprijzen, die de koersen van koper, ijzererts en timmerhout naar recordhoogtes hebben gestuurd, zijn de nieuwste indicator dat de inflatie misschien niet zo tijdelijk is als sommige beleidsmakers lijken te geloven.

Tesla

Tesla leek vandaag een van de grootste slachtoffers van dit fenomeen. Het aandeel van de elektrische autobouwer zakte weer bijna 2 procent.

Maar die daling alleen aan de trend van de dag wijten zou te makkelijk zijn. En fout bovendien. Tesla zit al even in een neerwaartse spiraal en krijgt er nog wat slecht nieuws bovenop. Zijn verkoop in de groeimarkt China evolueert in de verkeerde richting. Tesla verkocht er 26.000 elektrische bolides in april, tegenover 35.000 in maart. China is de grootste afzetmarkt voor nieuwe auto's in de wereld. Die resultaten worden dus niet op enthousiasme onthaald.

Virgin Galactic

De prijs voor grootste comeback van de dag gaat naar het bedrijf van die andere eccentrieke miljardair, Richard Branson. Zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic leek de grootste verliezer van de dag te worden. Het kelderde voorbeurs met 20 procent. Het ruimtevaartconcern zag zijn verlies uitdiepen naar 55,9 miljoen dollar, of 55 dollarcent per aandeel, over het voorbije kwartaal. Dat is dubbel zo veel als de 27 dollarcent per aandeel die analisten hadden verwacht. Maar ondanks de slechte resultaten en een initiële rampstart kon Virgin Galactic de dag zelfs ligt positief afsluiten, met een winst van net geen 1 procent.

Vaccinaandelen

Naast de techaandelen waren er onvermijdelijk ook enkele vaccinaandelen die opvielen. Novavax kwam bijzonder negatief voor de dag. Het verloor 13 procent. De vaccinbouwer stelde nog eens uit... vaccins te bouwen. Novavax schuift zijn aanvraag voor de toestemming voor het verdelen van zijn coronavaccin weer eens voor zich uit. Het gaat die toestemming in de VS, het VK en de EU niet aanvragen voor het derde kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud