Wall Street duikt 6 procent lager

©REUTERS

Op een somber en weerom hypernerveus Wall Street is temidden de coronacrisis een oud beroep plots hip: kruidenier.

Voor het eerst sinds februari 2017 sloot de Dow Jones   onder de grens van 20.000 punten. De oudste beursbarometer ter wereld tuimelde 6,3 procent naar 19.899 punten. Wall Street is het gros van de 'Trump-rally' nu kwijtgespeeld. Bij de verkiezingszege van de 45ste Amerikaanse president noteerde de Dow rond 18.300 punten. 

Je kunt niet zeggen dat Wall Street onder de indruk is van de vele maatregelen die de Federal Reserve de voorbije twee weken nam. De voor woensdag geplande vergadering van de Amerikaanse centraal bankiers is overigens geschrapt, omdat voorzitter Jerome Powell zondagavond al zijn kruit verschoten heeft

De tuimelperte van de Dow is vooral ingegeven door Boeing  . De vliegtuigbouwer dook nog maar eens 18 procent lager naar 101 dollar, nadat hij vorige week om een steunpakket van 'minstens 60 miljard dollar' voor de sector smeekte. Pro memorie: het aandeel piekte net iets meer dan een jaar geleden op bijna 450 dollar. 

Op een somber Wall Street is het lijstje 'toppers' behoorlijk kort. Maar voor één keer is dat lijstje geen onderonsje van de hippe Silicon Valley-namen die de jongste jaren Nasdaq steeds hoger hebben gestuwd.

Wel good old kruideniers. Walmart   spurt ruim 2,8 procent hoger naar 122,58 dollar, voor Kroger   is er ook een kleine 3 procent winst naar 33,91 dollar. Kroger is de grootste klassieke kruidenier van de Verenigde Staten en kun je als pionier van de klantenkaarten en de eigen tankstations gerust de Colruyt van de States noemen. Net als de Belgen is er ook bij de Amerikanen hamsterwoede uitgebroken. Dat is het geval in de 'bakstenen' supermarkten, maar zeker ook bij het online aanbod.

Die online bestellingen moeten natuurlijk thuis geleverd worden. Daarom dat ook pakjesreus FedEx 5 procent winst boekte. FedEx   slikte gisteren nochtans zijn winstprognoses voor het lopende boekjaar in en dat voor het eerst in een halve eeuw geschiedenis, een feit dat opnieuw illustreert hoe uitzonderlijk de coronacrisis is voor de wereldeconomie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud