Wall Street gaat dapper door in december

Beleggers maken zich zorgen over de vertragende groei en stijgende kosten van Zoom. ©Omar Marques / SOPA Images/Sipa USA

Na hun beste maand sinds 1987 gingen de Amerikaanse beurzen dinsdag door op hun elan. Pfizer heeft een Europese aanvraag voor zijn coronavaccin ingediend. Zorgen over een vertragende groei en hogere kosten deden Zoom de das om.

Hoewel Wall Street maandag licht lager eindigde, lieten de drie toonaangevende indexen toch hun beste maandprestatie in 33 jaar optekenen. De Dow Jones en de Nasdaq stegen in november met 11,8 procent, de S&P500 deed er 10,8 procent bij. De opeenvolging van gunstig nieuws over in ontwikkeling zijnde coronavaccins wakkerde de hoop op een snelle normalisering van de economie aan. Er kwam ook meer politieke duidelijkheid door de verkiezingsoverwinning van Joe Biden, waar Donald Trump zich beetje bij beetje moest bij neerleggen.

De beurzen in New York breiden dinsdag een vervolg aan hun supermaand. Ze werden daarbij geholpen door een sterk Chinees ondernemersvertrouwen en door alweer vaccinnieuws. De Dow Jones sloot 0,6 procent hoger en de S&P500 won 1,1 procent. De Nasdaq Composite ging 1,3 procent hoger. De S&P500 en de Nasdaq bereikten aldus nieuwe pieken.

Pfizer en Moderna

Een van de betere stijgers was Pfizer met 2,9 procent winst. Het Amerikaanse farmaconcern en zijn Duitse partner BioNTech hebben bij de Europese geneesmiddelendienst EMA een aanvraag ingediend om hun coronavaccin onder voorwaarden op de markt te mogen brengen. Het zou zo nog voor het jaareinde in Europa beschikbaar kunnen zijn.

Moderna is van plan dat ook te doen voor zijn vaccin. Het aandeel, dat sinds begin november al 2,5 keer duurder werd, zette dinsdag een dolle rit neer: kort na de openingsbel noteerde het 17 procent hoger, om later flink in het rood te zakken. Het sloot met 7,7 procent verlies.

Twijfel over Zoom

Zoom Video Communications publiceerde maandag nabeurs ijzersterke cijfers. In het op 31 oktober afgesloten derde kwartaal schoot de omzet 367 procent hoger tot 777 miljoen dollar, waar analisten slechts 693 miljoen hadden verwacht. Ook de (gezuiverde) nettowinst was een meevaller: 99 cent tegen een verwachting van 75 cent per aandeel.

Voor het lopende kwartaal (tot eind januari) gaat de videobeldienst uit van een omzet van 811 miljoen dollar, wat 330 procent meer zou zijn dan een jaar eerder. Analisten hadden tot dusver 719 miljoen dollar in gedachten.

Toch ging het aandeel stevig onderuit: het verloor 15,1 procent. Mogelijk had de markt nog meer verwacht en was er wat ontgoocheling over de (licht) vertragende groei. Ook de stijgende kosten kunnen een bron van zorgen zijn. De aangepaste brutomarge kwam in het derde kwartaal uit op 68,2 procent, terwijl dat een jaar eerder nog 82,9 procent was en in het tweede kwartaal 72,3 procent.

De koersval van Zoom moet wel ‘zonder zoom’ worden bekeken: sinds begin dit jaar werd het aandeel ruim zes keer duurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud