Wall Street gelooft in Chinese hoop voor Italië

(foto: EPA) ©EPA

Wall Street heeft in de slotminuten een stevige eindspurt ingezet, waardoor de indexen met een comfortabele winst de dag uitgingen. Aanleiding was een bericht in de Financial Times als zou Italië China willen overhalen om te investeren in Italiaans staatspapier en Italiaanse bedrijven. Eerder op de dag had de onrust over de eurocrisis, en de impact van de Griekse crisis op de Franse banken, lelijk huisgehouden op de Europese beursvloeren.

Terwijl de malaise op de Europese beurzen compleet blijft, kon Wall Street winsten van een halve tot 1 procent voorleggen. Beleggers toonden zich al de hele dag minder somber dankzij een overname in de technologiesector. Chipfabrikant Broadcom betaalt zo'n 3,7 miljard dollar voor NetLogic Microsystems, een producent van processoren.

Het nieuws van de Italiaanse plannen om een deel van de enorme Chinese valutareserves aan te trekken, zorgde voor de totale ommekeer. Hoewel Europese analisten voorlopig nog erg voorzichtig blijven over de slaagkansen van de gesprekken tussen China en Italië, zagen veel Amerikaanse beleggers blijkbaar veel heil in een Chinese noodboei voor de eurozone.

Aan de andere kant van de oceaan zetten de beurzen de steile neergang van vrijdag voort. Duitsland, de leider van de eurozone, lijkt steeds meer de kaart te trekken van een Grieks faillissement (default) als uitweg uit de Europese schuldencrisis.

Dat is ook een scenario waar beleggers op inzetten. De Griekse tweejaarsrente steeg tot 60 procent (zie grafiek onderaan). Beleggers eisen nu al een rendement van 55 procent om op de secundaire markt het Griekse staatspapier met vervaldag 20 augustus 2013 te kopen.

47 procent

Die Griekse obligatie noteert nu nog tegen 47 procent van haar nominale waarde. Dat impliceert dat beleggers ervan uitgaan dat Athene op de vervaldag in 2013 maar 47 euro terugbetaalt voor elke 100 euro inleg. De facto gaan beleggers dus uit van een schuldherschikking waarbij beleggers meer dan 50 procent van hun inleg verliezen.

De Griekse crisis wordt nog eens aangescherpt door de niet meteen geslaagde Italiaanse obligatieveiling. Rome betaalde meer dan 4 procent om beleggers voor één jaar over de streep te trekken, tegenover 2,9 procent bij de vorige veiling van gelijkaardig papier een maand geleden. Ter vergelijking: Duitsland heeft maandag aan een rente van slechts 0,18 procent kortlopend staatspapier uitgegeven.

Terwijl Italië enkel nog tegen een erg hoge rente schuldpapier geplaatst krijgt, heeft Duitsland maandag aan een rente van slechts 0,18 procent kortlopend staatspapier uitgegeven.

En alsof de eurocrisis nog niet genoeg is, was er ook nog het bericht over een explosie op een nucleaire site van EDF in Zuid-Frankrijk. EDF tuimelde prompt 6 procent, maar kon terugkrabbelen tot een verlies van 2,9 procent nadat het ASN (Autorité de sureté nucléaire) verzekerd had dat de ontploffing niet heeft geleid tot een chemisch of nucleair lek. Rivaal GDF Suez verloor 1,1 procent.

De ontploffing heeft niet geleid tot een chemisch of nucleair lek. Dat zegt het ASN (Autorité de sureté nucléaire).ivaal GDF Suez verliest meer dan 3 procent.

Duitsland gooide vrijdag al een brandbom op de markten met het plotse ontslag van ECB-directeur Jürgen Stark. Dat ontslag beklemtoonde nog eens de onenigheid in de schoot van de Europese Centrale Bank. Dat is extra zorgwekkend, omdat te midden van de politieke kakofonie de ECB het enige 'rapid response team' is om de eurocrisis te bestrijden.

SocGen

In het epicentrum van de crisis stonden de Franse banken, met hun grote portefeuille staatspapier van de 'PIIGS-crisislanden' kop van Jut. Het kredietbureau Moody's oordeelt deze week over de rating van de grote drie Franse banken: Crédit Agricole, BNP Paribas en Société Générale. Een kredietverlaging hangt in de lucht. Franse bankaandelen flirtten van bij de opening van de Europese beurzen met verliezen van 10 procent en meer.

De Franse groep SocGen kondigde voorbeurs een saneringsplan aan in een poging de markten te sussen. Maar net zoals de opeenvolgende Griekse besparingsplannen is dat vergeefse moeite en keert het vertrouwen niet terug. Integendeel: SocGen tuimelde bijna 11 procent lager naar een nieuw diepterecord sinds 1995. Sinds begin juli verloor het aandeel meer dan 60 procent van zijn waarde.

Gemeentelijke Holding

In Brussel verloor de Bel20 3,1 procent. KBC dook 7 procent lager, Dexia ging 8,1 procent in het rood. Het kernkabinet vergaderde maandagochtend over de noodsteun voor de Gemeentelijke Holding, de grootste Belgische aandeelhouder van Dexia.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud