Techverkoopgolf duwt Wall Street stevig in het rood

Twitter zag het aantal dagelijkse gebruikers jaar op jaar met een derde toenemen in het tweede kwartaal. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen gingen donderdag flink omlaag. Gemengde bedrijfsresultaten, signalen dat de coronapandemie verergert en slecht nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt leidden tot een verkoop van technologiewaarden.

Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS steeg vorige week met 109.000 naar 1,42 miljoen. Het is de eerste toename van het aantal steunaanvragen sinds maart. De stijging geeft aan dat het herstel van de Amerikaanse economie is stilgevallen. Economen hadden een verdere daling van de steunaanvragen tot 1,3 miljoen voorspeld.

Verschillende staten hebben de jongste weken beperkende maatregelen (her)ingevoerd of versoepelingen van de lockdown uitgesteld. Ze willen op die manier de stijging van het aantal coronabesmettingen stoppen.

De ‘sell-off’ in New York werd heviger toen bekend raakte dat Apple in verschillende staten onderzoeken naar consumentenbescherming boven het hoofd hangen.

De Dow Jones sloot 1,3 procent lager en de S&P500 zakte 1,2 procent. Met 2,3 procent was het verlies voor de Nasdaq Composite een pak groter. Apple gaf 4,6 procent prijs, Amazon.com 3,7 procent en Alphabet 3,4 procent.

Heel wat bedrijven kwamen woensdag nabeurs of donderdag voorbeurs met kwartaalresultaten. Microsoft zakte 4,3 procent. De ontwikkelaar van software en aanbieder van clouddiensten presteerde in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar beter dan verwacht. Met dank aan het vele thuiswerken. De omzetgroei van de cloudcomputingactiviteit Azure bedroeg echter voor het eerst minder dan 50 procent.

Reclame-inkomsten

Twitter rapporteert over het tweede kwartaal een omzetdaling, maar ook een sterke toename van het aantal dagelijkse gebruikers. Jaar op jaar was er een toename met 34 procent van het aantal Twitter-gebruikers. Dat is de grootste klim sinds de korteberichtendienst die maatstaf invoerde.

De financiële resultaten waren minder schitterend. De omzet zakte met 19 procent in het tweede kwartaal tot 683 miljoen dollar. Daarmee ging Twitter onder de lat door: analisten hadden een omzetcijfer van 702 miljoen dollar verwacht.

De reclame-inkomsten, de voornaamste inkomstenbron van Twitter, kelderden met 23 procent in vergelijking met een jaar eerder. Bij de antiracismeprotesten eind mei, begin juni verminderden of onderbraken heel wat bedrijven hun advertentiecampagnes. Beleggers focusten echter op de gebruikers en stuurden het aandeel 4,1 procent hoger.

Tesla boekte voor het vierde kwartaal op rij winst. Die bedroeg 50 dollarcent per aandeel, waar analisten een verlies van 1,06 dollar hadden verwacht. De bouwer van elektrische auto’s realiseerde 6,04 miljard dollar omzet. Dat is minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan analisten hadden voorspeld (5,37 miljard dollar).

Met de vierde kwartaalwinst op rij is een belangrijk criterium vervuld om te worden opgenomen in de S&P500. Het aandeel Tesla ging dit jaar al maal drie, wat analisten kritisch maakt. Het verloor 5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud