Wall Street: Powell doet het weer

Een winkel van Lowe's in Austin, Texas ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen trokken na een zwakke start mooi hoger. Met dank aan Jerome Powell, die andermaal de inflatiezorgen intoomde.

De beurzen in New York openden met verlies, na hun bewogen sessie van dinsdag. Fed-voorzitter Jerome Powell wist toen de gemoederen te bedaren door aan te geven dat de stijgende inflatie hem voorlopig geen zorgen baart en dat het monetair beleid nog lange tijd soepel zal blijven.

De markten leken echter niet gerustgesteld over de inflatievooruitzichten. Dat bleek ook uit de Amerikaanse rente, die opnieuw flink aantrok. Wat even een nieuwe verkoopgolf over de technologiewaarden deed rollen.

Powell getuigde echter ook woensdag in het Congres, dit keer voor het Financial Services Committee van het Huis van Afgevaardigden. Daar zei hij dat het meer dan drie jaar kan duren eer de inflatiedoelstelling van de Federal Reserve is bereikt. Een nieuw signaal dat de centrale bank over prijsstijgingen door het heropenen van de economie heen zal kijken en dat de rente nog geruime tijd laag zal blijven.

Dat zorgde voor gejubel op de beurzen. De zwakke start maakte plaats voor een nieuw record van de Dow Jones, die 1,3 procent hoger trok. De S&P500 won 1 ,1 procent en de Nasdaq Composite 1 procent. De technologiebeurs noteerde eerder tot 1,3 procent lager.

Cathie Wood

Tesla herstelde 6,2 procent na vier opeenvolgende verliessessies waarbij de koerswinst sinds begin dit jaar werd uitgewist. Wellicht was er gewoon sprake van ‘buy the dip’.

Een van de beleggers die Tesla koopt is Cathie Wood, het hoofd van Ark Investment Management. Wood zei dat zelf op Bloomberg Radio. Uit een e-mail van Ark bleek later dat drie trackers van Ark samen dinsdag 240.548 aandelen Tesla hebben gekocht.

Winst was er voor Johnson & Johnson , dat 1,3 procent hoger ging. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA maakte de resultaten van een grootschalige klinische studie bekend waaruit blijkt dat het coronavaccin van J&J goed beschermt tegen ernstige ziekte en overlijden. Het vaccin is veilig, kan op koelkasttemperatuur worden bewaard en werkt met één dosis.

Voorzichtig Lowe's

Lowe’s kon geen munt slaan uit sterke kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar (tot 29 januari) steeg de vergelijkbare omzet van de huisinrichtingketen met 28,1 procent. Analisten hadden een toename van 21,2 procent verwacht.

De vraag is of mensen evenveel aan verbeteringen aan hun huis zullen uitgeven als er massaal gevaccineerd is en het leven weer zijn normale gang gaat. Lowe’s was voorzichtig in zijn prognose. Beleggers waren wat ontgoocheld en stuurden het aandeel 3,7 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud