Wall Street hoopt op revolutie bij Intel

©REUTERS

Een kritische Intel-analist ontlokte een koopgolf(je) door niet minder dan een revolutie bij de chipgigant te voorspellen.

Na het lange weekend was op Wall Street de fut even uit de nieuwjaarsrally. De Dow jones  brokkelde 0,5 procent af naar 29.196 punten. Hoofdoorzaak was de nieuwe koersval van Boeing . De vliegtuigbouwer moest erkennen dat zijn werkpaard, de 737 MAX, ten vroegste deze zomer weer geleidelijk in de lucht zal kunnen en verloor 3,3 procent. 

Het opvallendste aandeel in positieve zin was Intel . De chipggigant koerste 1,8 procent hoger naar 60,69 dollar en nadert zo een recordkoers. Intel profiteert van het feit dat een kritisch analist het aandeel van de verkooplijst haalt. Jefferies-analist Mark Lipacis hanteert nog altijd een koel 'houden'-advies en koersdoel van 64 dollar, maar predikt min of meer de revolutie.

Volgens Lipacis kunnen recente wijzingen in het management de voorbode zijn van 'drastische verandering' bij 's werelds grootste chipbakker. 'Er is een kort venster om een eind te maken aan de relatief zwakke koersprestatie en het lijkt ons dat het bedrijf dat ook wil doen', luidt het. 

When We Was Fab

Volgens Jefferies kan Intel zijn winst, cashflow en beurskoers een grote boost geven. Maar dan moet Intel wel enkele 'ketterse' ingrepen doen: de afdeling geheugenchips verkopen en fors in de investeringen te snoeien door de eigen fabrieken te verkopen en dus chipontwikkelaar in plaats van chipproducent te worden.

Vooral dat laatste 'fabless model' zou een ware revolutie betekenen, aangezien Intel tot nog toe altijd bij de expertise van eigen fabrieken zweert. Maar mogelijk is de trouw aan de eigen fabrieken iets minder geworden na 2019, toen productieproblemen bij Intel de aloude aartsrivaal in computerchips - AMD - een forse boost én een ruime verdubbelng van de beurskoers opleverden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect