Advertentie
Advertentie

Wall Street is alle 'Trump-winst' kwijt

De vloer van de New York Stock Exchange sluit vanaf komende maandag de deuren. ©EPA

Op de voorlopig laatste dag vloerhandel sloot Wall Street 35 procent lager sinds de piek van 12 februari.

Op Wall Street bleef de handel nerveus. Dat de Federal Reserve samen met een rits andere centrale banken nog een extra register opentrekt om de dollarschaarste in de wereld te milderen, kalmeerde de handel maar even. Nu ook New York City grotendeels op slot gaat, werden beleggers weer geconfronteerd met de toenemende kostprijs van de pogingen om het coronavirus af te remmen.

Vrijdag was trouwens voorlopig de laatste dag handel op de iconische parketvloer van de 'Big Board': die gaat vanaf maandag dicht, één van de vele maatregelen rond 'social distancing'. Een vooral symbolische actie: net als de vloer in Frankfurt dient de vloer alleen als kleurrijke 'backdrop' voor beurspraatjes op televisie, de echte handel verloopt al jaren volelektronisch.  

De Dow Jones   sloot 4,6 procent lager op 19.160 punten, het laagste peil sinds november 2016 en de presidentsverkiezingen die een 'Trump-rally' op gang zetten. Een rally die de Dow vorige maand op 29.551 punten deed pieken. Intussen verloor de Dow dus meer dan 10.000 punten of 35 procent. 

-35%
De horrormaand van Wall Street
Op iets meer dan een maand verloor de Dow Jones meer dan 10.000 punten of 35 procent

Eén aandeel zette wél onverstoord zijn opmars verder. Zoom Video Communications   gaat opnieuw 5,5 procent hoger naar 130 dollar. Dat is nagenoeg een verviervoudiging vergeleken met de intekenprijs van nog geen jaar geleden. In april 2019 trok de specialist in videoconferencing tegen 36 dollar per aandeel naar Nasdaq, het aandeel zoemde op de eerste beursdag prompt 72 procent hoger naar 62 dollar. En dat was dus nog maar het begin. 

Over het boekjaar tot eind januari verdubbelde de omzet bijna, van 331 naar 623 miljoen euro. En voor het pas aangesneden boekjaar voorspelt Zoom een omzet rond 910 miljoen dollar, een klim met bijna de helft. De nettowinst volgens Amerikaanse boekhoudnormen kwam uit op 25 miljoen dollar of 9 cent per aandeel, volgens de 'eigen' normen - zonder kostprijs van aandelenopties, een onhebbelijke Silicon Valley-gewoonte - beliep de nettowinst 101 miljoen dollar of 35 cent per aandeel. Ook volgens die maatstaf is het aandeel geen koopje meer, tegen 380 keer (!) de nettowinst. 

Maar beleggers rekenen er op dat Zoom dankzij de coronacrisis nog veel meer business gaat binnenhalen. Nu telewerken in veel bedrijven ingevoerd is, gaan potentieel heel veel werknemers en bedrijven dat thuiswerken ook na de crisis niet meer terugdraaien. En dus zal de nood voor videoconferencingtools alleen maar toenemen. Bovendien organiseren in tijden van lockdown veel vrienden tegenwoordig zelfs 'cafébezoekjes' via Zoom

Heel wat minder vergaat het Slack  . De specialist in professionele chats trok vorig jaar tegen 26 dollar naar de beurs, maar slabakte sindsdien. De beurskoers noteert nu bijna 15 procent onder de intekenprijs. Slack stelde onlangs teleur met een prognose van 'slechts' 35 procent groei in het lopende boekjaar.

Analisten maken zich sowieso zorgen over de grote concurrent van Microsoft, dat met 'Teams' ook stevige voet aan de grond heeft in professionele chatrooms. En bovendien stipt zakenkrant The Wall Street Journal aan dat de coronacrisis het Slack moeilijk maakt om bij grote bedrijven te lobbyen, aangezien verkopers vaak nog fysiek in die bedrijven hun praatje moeten doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud