Wall Street: koude soep en hete memestocks

Blikken Campbell-soep in een supermarkt in New York. Door hogere kosten stuurde Campbell Soup een winstwaarschuwing uit. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen eindigden in de min met het inflatiecijfer van donderdag in het vizier. Een winstwaarschuwing bezorgde Campbell een dreun. De gekte rond enkele memestocks duurt voort.

De toonaangevende indexen in New York begonnen aarzelend, maar zakten in de late handel in het rood. De Dow Jones verloor 0,4 procent en de S&P500 0,2 procent, terwijl de Nasdaq Composite 0,1 procent prijsgaf.

De markten kijken uit naar het Amerikaans inflatiecijfer dat donderdag op de agenda staat. Een maand geleden schrokken ze toen de inflatie in de VS was opgelopen tot 4,2 procent. Dat wakkerde de vrees aan voor een snellere vermindering van de obligatieaankopen door de Federal Reserve. De Fed is er echter van overtuigd dat de inflatieopstoot tijdelijk zal zijn.

Winstwaarschuwing

Koude soep serveerde Campbell Soup . De fabrikant van de gelijknamige soep in blik, maar ook van Swanson-bouillon en Prego-pastasauzen, donderde 6,5 procent omlaag. Het bedrijf kende een goede verkoop tijdens het hoogtepunt van de pandemie, toen mensen hun huizen amper mochten verlaten, maar die trend lijkt gekeerd.

In het voorbije derde kwartaal viel de verkoop van soep en pastasaus met 14 procent terug en die van snacks met 8 procent. De netto-omzet kwam 11 procent lager uit op 1,98 miljard dollar, iets onder de verwachting. Ook de aangepaste winst van 57 dollarcent per aandeel was lager dan verwacht (66 cent). Campbell verwijst naar hogere kosten voor zowel grondstoffen als transport.

De soep- en snacksmaker is van plan zijn prijzen op te trekken, maar denkt dat de hogere kosten toch aan de marges zullen knagen. Voor het hele boekjaar 2021 rekent Campbell op een aangepaste winst tussen 2,90 en 2,93 dollar per aandeel. Tot dusver stond de winstprognose op 3,03 tot 3,11 dollar. De omzet zou met minstens 3 procent zakken in plaats van met minstens 2,5 procent.

Nieuwe memestocks

Enkele nieuwe memestocks - veelal zwak presterende aandelen die een groep kleine beleggers massaal opkopen en daardoor omhoogjagen - gaven woensdag weer van katoen. De gevangenisuitbater GEO Group schoot 38,4 procent omhoog en Clean Energy Fuels , een bedrijf dat (hernieuwbaar) aardgas promoot als voertuigbrandstof, deed er 31,5 procent bij.

De toppers van dinsdag leken alweer passé. ContextLogic , het bedrijf achter de onlinediscounter Wish.com, schoot dinsdag 49,9 procent omhoog nadat op het forum WallStreetBets sprake was geweest van een mogelijke short squeeze. Woensdag leek de aantrekkingskracht al verdwenen en ging er 8,9 procent van de koers.

Een andere ex-topper was Clover Health Investments. De ziekteverzekeraar, die op de beurs belandde door een fusie met een spac (deels van ‘serial dealmaker’ Chamath Palihapitiya), trok dinsdag 86 procent hoger en zakte 23,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud