Wall Street laat het afweten in slotuur

De beursvloer van London Metal Exchange. De koperprijs klom maandag op de LME naar 9.141 dollar per ton (foto: Bloomberg)

De Europese beurzen gingen maandag voor de zesde dag op rij hoger tot het hoogste peil sinds 12 september 2008. Bekaert en Telenet imponeerden in Brussel. Ook Wall Street leek lang af te koersen op een nieuwe winstsessie, maar moest in het slotuur veel van zijn pluimen laten. De Nasdaq eindigde zelfs in het rood.

Het uitblijven van een renteverhoging in China zorgde voor wat velen een 'opluchtingsrally' noemden. De inflatie in China, 's werelds derde grootste economie, kwam in november boven 5 procent uit, zo bleek het voorbije weekend. Toch verhoogt China de rente - een manier om de groei en de inflatie af te remmen - niet. Dat nieuws duwde onder andere de koperprijs tot een nieuw record tot 9.150 dollar per ton.

Alles wat in zekere zin met China te maken heeft, viel in de gratie bij beleggers. Zo ging Bekaert 3,6 procent vooruit en was zo de sterkste stijger in de Bel20. De Brusselse beursgraadmeter steeg 0,3 procent. De Euro Stoxx50 sloot af met 0,6 procent winst.

Op Wall Street sloot de dow met lichte winst. De S&P eindigde vlak, en de Nasdaq ging een halve procent lager. Een terugval onder detailhandelaars als JC Penney en Urban Ourfitters haalde de stoom uit de eerdere winsten. Mogelijk waren beleggers wat nerveus over de kleinhandelsomzet, die dinsdagmiddag wordt gepubliceerd.

Op de obligatiemarkten bleef het vandaag eerder rustig. De rente op overheidsobligaties ging in de meeste landen met een paar basispunten omhoog maar de stijgingen bleven beperkt. DE ECB maakte bekend dat het vorige week voor 2,67 miljard euro Europese obligaties opkocht. Handelaars signaleren dat het vooral om Portugese en Ierse staatsobligaties ging.

Italië

Morgen is een belangrijke dag voor Italië. Het Italiaanse parlement houdt dan een vertrouwensstemming over premier Silvio Berlusconi. Het zal een dubbeltje op zijn kant worden. Indien de regering ontbonden wordt, dreigt het land door de politieke onzekerheid meegesleurd te worden in de eurocrisis.

Op Euronext Brussel woog Belgacom op de Bel20 met een verlies van 3,2 procent. Telenet steeg 2,8 procent tot een nieuw record na een koersdoelverhoging van Credit Suisse. Ook het biotechaandeel Thrombogenics (+4%) steeg naar een recordhoogte.

Federal Reserve

Dinsdag vergaderen de Amerikaanse centrale bankiers over het monetaire beleid. En ze kunnen meteen een eerste stand van zaken opstellen over de extra obligatie-inkopen van 600 miljard dollar tegen midden 2011 die ze na hun vorige bijeenkomst, op 3 november, ontvouwden.

Het zal de Federal Reserve ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat ondanks die beloofde inkopen, de lange rente stevig in de lift zit. Beleggers dumpten ook vrijdag staatspapier, wat op de tienjaarsrente nog eens 8 basispunten hoger joeg naar 3,28 procent. Op weekbasis dikte de rente een stevige 30 basispunten. Bij de Fed-aankondiging op 3 november noteerde de tienjaarsrente nog rond 2,50 procent.

Vorige week gingen Treasuries hard onderuit na de belastingsdeal van president Obama, die het begrotingstekort dichtrijden weer een heel stuk moeilijker dreigt te maken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud