Wall Street: Merck beslist longkankerstrijd

©EPA

Merck wordt beloond voor opnieuw sterke testresultaten in het longkankeronderzoek,

Wall Street trapte de week stevig af is. Dit mede dankzij de opnieuwe zwakkere dollar, met dank aan een welgemikte tweet van president Trump.  De Dow Jones  noteert 1 procent hoger op 24.595 punten. 

Een opgemerkte stijger in de Dow is Merck . De farmareus verstevigde 2,6 procent naar 58,65 dollar. Helemaal onverwacht is het niet, maar Merck heeft de race voor een nieuwe generatie van longkankermiddelen gewonnen.

De groep kondigde maandag erg sterke resultaten aan voor haar derde en laatste klinische testfase waarbij nieuwe longkankerpatiënten bovenop de klassieke chemotherapie het middel Keytruda kregen toegediend. Keytruda is een zogenaamde immunotherapie, waarbij het lichaam zelf de kankercellen opspoort en aanvalt.  De patiënten die Keytruda toegediend kregen bleken significant langer te leven dan de patiënten die alleen de klassieke therapie kregen. 

Keytruda wordt nu al verkocht voor de behandeling van verschillende vormen van huidkanker. De verkopen verdrievoudigden in 2017 bijna tot 3,8 miljard dollar. Analisten dichten het middel dankzij de doorbraak in longkanker veel kans toe om begin volgend decennium uit te groeien tot een 'megablockbuster', met jaarlijkse verkopen van meer dan 10 miljard dollar. 

Heel wat minder goed verging het Bristol-Myers Squibb (BMS)  , dat uitgerekend vandaag tegenvallende resultaten moest opbiechten voor de grote Keytruda-rivaal Opdivo.

Voor beleggers bevindt BMS zich in het slechste van alle werelden: een productpijplijn waar flink wat kosten aan zijn, maar tegelijk nog veel te groot en te duur om als een overnameprooi voor pakweg Pfizer gezien te worden. Het aandeel sukkelde verder het niemandsland in met een koersval van 7,8 procent naar 54,08 dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content