Wall Street: Netflix baalt, Snap vlamt

Netflix begint last te krijgen van de concurrentie van andere streamingbedrijven. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen beleefden een schokkerige dag en sloten licht lager. Netflix won minder abonnees dan verwacht in het derde kwartaal en dat leidde tot ontgoocheling. Snap werd na sterke resultaten bijna een derde meer waard.

Wall Street beweegt al enkele weken op het ritme van de stimulushoop en woensdag was dat niet anders. Beleggers speculeerden dat Democraten en Republikeinen vooruitgang zouden boeken in hun gesprekken over een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie. De regering-Trump hoopt in de komende 48 uur een deal rond te krijgen. Ze wil tot 1.880 miljard dollar gaan, wat nog iets minder is dan 2.200 miljard waarvoor de Democraten pleiten.

De afwisseling van hoop op een deal en vrees voor een mislukking resulteerde in een hobbelige sessie. De Dow Jones sloot uiteindelijk 0,3 procent lager en de S&P500 0,2 procent. De Nasdaq Composite, die rijk is aan technologiewaarden, zakte 0,3 procent.

Comakijken

Netflix kreeg een tik van 6,9 procent. De wereldmarktleider in videostreaming wist in het derde kwartaal 2,2 miljoen nieuwe abonnees te strikken. Dat zijn er flink wat minder dan analisten hadden verwacht: zij rekenden op 3,55 miljoen nieuwe comakijkers.

Het cijfer staat in schril contrast met het eerste halfjaar: toen haalde Netflix net geen 26 miljoen nieuwe abonnees binnen. Met dank aan de lockdowns waardoor mensen noodgedwongen aan de beeldbuis gekluisterd zaten en hun gading zochten in het aanbod van het streamingbedrijf.

Uit de voorzichtige prognose van Netflix-CEO Reed Hastings leiden analisten af dat Disney+ aan het marktaandeel van Netflix knaagt.

Reed Hastings, de CEO van Netflix, waarschuwde toen dat Netflix met die hoge abonneecijfers vooral een voorschot nam op latere groei. Dat wordt nu bevestigd. In de zomer waren grote delen van de wereld te hard gefocust op de heropening van de economie om veel thuis te zitten en series te kijken.

Hastings is ook voorzichtig met zijn prognose voor het lopende kwartaal: hij rekent op 6 miljoen nieuwe klanten. Analisten zien daar een teken in dat de concurrentie van andere streamingkanalen - vooral Disney+ - aan het marktaandeel van Netflix begint te knagen.

Snap en Texas Instruments

Snap , het bedrijf achter de app Snapchat, schoot 28,3 procent hoger na de publicatie van sterke kwartaalcijfers. Snap zag in het voorbije kwartaal het aantal actieve, dagelijkse gebruikers met 11 miljoen toenemen tot 249 miljoen. De omzet kwam ruim de helft hoger uit dan een jaar eerder op 678 miljoen dollar, wat veel meer is dan analisten hadden verwacht.

Texas Instruments maakte dinsdagavond zijn eerste kwartaalomzetgroei in bijna twee jaar bekend. In het derde kwartaal kwam de omzet op 3,8 miljard dollar uit, wat 1 procent meer is dan een jaar eerder en hoger dan de vork die Texas zelf naar voren had geschoven (3,26 tot 3,54 miljard dollar). De chipfabrikant schrijft dat toe aan het vele thuiszitten door de coronacrisis. Mensen werken veel meer van thuis en kopen ook elektronica voor ontspanning en vertier. Het aandeel ging niettemin 3,1 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud