Wall Street onderuit ondanks koerswijziging Fed

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank (Fed) signaleerde woensdag dat ze in 2019 slechts twee keer in plaats van drie keer de rente zal verhogen. Toch kregen de Amerikaanse aandelenmarkten zowel woensdagavond als donderdag opnieuw klappen.

De Fed trok zijn belangrijkste rentetarief met 25 basispunten op naar 2,25 à 2,5 procent. De vierde renteverhoging sinds begin dit jaar werd verwacht en unaniem goedgekeurd door de tien stemgerechtigde bestuurders.

Aangezien er weinig twijfel bestond over die renteverhoging, keken de markten vooral uit naar hints over het monetair beleid in 2019. De bestuurders van de Fed signaleren dat ze volgend jaar twee keer de rente willen verhogen. Dat is een koerswijziging, want in september stelden ze nog drie renteverhogingen in het vooruitzicht. De basisrente zal stijgen naar 2,9 procent eind 2019 en 3,1 procent eind 2020.

©Mediafin

'De Amerikaanse economie wordt sinds september geconfronteerd met meer tegenwind', zei Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie. 'De groei in de rest van de wereld vertraagt en de volatiliteit van de financiële markten is toegenomen.'

Waakzaam

Daarom onderstreept de centrale bank in de toelichting van het rentebesluit dat ze waakzaam zal zijn. 'We zullen de wereldwijde economische en financiële ontwikkelingen blijven monitoren en hun gevolgen voor de economische vooruitzichten.'

De tegenwind blijkt ook uit de nieuwe economische vooruitzichten. De centraal bankiers verlaagden hun groeiprognose voor 2018 van 3,1 naar 3 procent en die voor 2019 van 2,5 naar 2,3 procent. Ook de inflatieverwachtingen dalen. De Fed verlaagde zijn inflatieprognose voor 2018 van 2,1 naar 1,9 procent en die voor 2019 van 2 naar 1,9 procent. De centrale bank streeft naar 2 procent inflatie.

Voorts signaleert de Fed dat het einde van de renteverhogingen stilaan in zicht komt. Ze zegt dat nog 'enkele verdere renteverhogingen' nodig zijn in plaats van 'verdere renteverhogingen'. De centrale bank verlaagde ook haar raming van de zogenaamde neutrale rente van 3 naar 2,8 procent. De neutrale rente is de rente die de economie noch stimuleert, noch afremt.

Marktreactie

De Amerikaanse aandelenmarkten reageerden erg negatief op het rentebesluit. Blijkbaar vinden beleggers dat de Fed meer moet doen om de economie en de beurzen te ondersteunen.

De Dow Jones verloor 1,5 procent en sloot op het laagste peil sinds november 2017. Ook de S&P500-index eindigde anderhalf procent lager. De technologiebeurs Nasdaq kreeg een klap van 2,2 procent.

De rentemarkt is opgetogen over het beleid van de Fed. De Amerikaanse obligatiekoersen stegen na het rentebesluit, waardoor de tienjaarsrente daalde van 2,83 naar 2,77 procent. De dollar kreeg een duw in de rug. Daardoor brokkelde de euro af van 1,143 naar 1,137 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud