Wall Street overwint virusvrees in late rally

Disneyland Park in Anaheim, Californië blijft nog wat langer dicht wegens de nieuwe corona-uitbraak in de staat. ©AFP

Na de stevige verliezen van woensdag wisten de Amerikaanse beurzen deels te herstellen. Dat hadden ze vooral aan de bankwaarden te danken. Disney stelt de heropening van zijn Californische pretparken uit en verloor licht.

Het aantal nieuwe besmettingen in de VS loopt weer sterk op. Woensdag kwamen er meer dan 34.500 nieuwe gevallen bij, en dat voor de tweede dag op rij. Daarmee zijn we niet ver meer verwijderd van de piek van 24 april, toen 36.188 nieuwe coronagevallen werden gemeld. De opstoot komt bijzonder ongelegen, net nu het maatschappelijk leven weer wat begint te normaliseren en de economische cijfers verbeteren. De vrees is nu vooral dat er opnieuw strengere lockdownmaatregelen zullen worden ingevoerd, wat het economisch herstel zou vertragen.

Met de economie zit het overigens nog lang niet snor. Vorige week dienden 1,48 miljoen Amerikanen een nieuwe aanvraag voor een werkloosheidsuitkering in. Dat zijn er iets minder dan de week voordien – 1,54 miljoen volgens een herzien cijfer – maar (voor de tweede week op rij) meer dan verwacht: economen hadden slechts 1,32 miljoen aanvragen verwacht.

De Amerikaanse beurzen openden licht lager, bleven dan een hele tijd ter plaatse trappelen, maar vonden in het slotuur toch de weg omhoog. Het herstel was vooral aan de bankwaarden te danken, die opveerden net vóór hun jaarlijkse stresstests. 

De Dow Jones sloot 1,2 procent hoger, de S&P500 en de Nasdaq wonnen 1,1 procent.

Themaparken

Walt Disney ging 0,6 procent lager. Het media- en entertainmentconcern heeft de heropening van zijn themaparken en hotels in Californië uitgesteld wegens het grote aantal nieuwe Covid-19-besmettingen in de staat. De heropening van Disneyland Park en Disney California Adventure Park was voorzien voor 17 juli. Pas na 4 juli komt er meer duidelijkheid.

Omdat Disney wereldwijd actief is, werd het al vroeg getroffen door de coronacrisis. Eind januari moesten al de parken in Shanghai en Hongkong de deuren sluiten. Vorige maand raamde de groep dat de lockdowns zijn winst met 1,4 miljard dollar gedrukt hebben, vooral door de sluiting van themaparken.

Boeing zakte 1 procent.  De vliegtuigbouwer krijgt een verkoopadvies van Berenberg. Het beurshuis ziet grote risico’s op korte termijn door de coronapandemie, het vermoedelijk langzaam herstel van de luchtvaart en onzekerheid over de productieritmes. Boeing had het vóór de coronacrisis al moeilijk door de – nog steeds niet opgeloste – problemen met de 737 MAX. Sinds meer dan een jaar staan alle toestellen van dit type wereldwijd aan de grond nadat twee Boeings 737 MAX kort na het opstijgen neerstortten.

Beyond Meat gleed 4 procent weg. McDonald’s (-0,8%) had in Canada een test lopen waarbij ook vleesloze burgers van Beyond Meat werden aangeboden. Die test is nu stopgezet – blijkbaar al op 6 april - en de hamburgerreus heeft voorlopig geen plannen om de producten van Beyond Meat op te nemen in zijn menu’s in Canada. In de VS heeft McDonald’s nog geen veggieburger uitgetest. In Duitsland zijn wel al vegetarische alternatieven beschikbaar in McDonald’s-tenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud