Wall Street: Powell brengt redding

Een Home Depot-winkel in Encinitas, Californië ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag gemengd. Beleggers deden aanvankelijk opnieuw hoog gewaardeerde groeiaandelen van de hand. Fed-voorzitter Powell deed het tij keren met een geruststellende boodschap.

De toonaangevende indexen op Wall Street lieten in de vroege handel duidelijke verliezen optekenen. Die milderden echter na de speech van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, voor het Amerikaanse Congres. De Dow Jones en de S&P500 klommen zelfs helemaal uit het rood. Ze sloten respectievelijk vlak en 0,1 procent in de plus.

Volgens Powell blijft zowel de inflatie als de tewerkstelling nog een heel eind onder de doelstellingen van de Federal Reserve. Dat impliceert dat het soepel monetair beleid nog geruime tijd van kracht zal blijven.

De Nasdaq Composite, die maandag 2,5 procent liet liggen, zag zwaar verlies teruglopen, maar verzwakte niettemin nogmaals 0,5 procent. De grote technologiebedrijven, die veelal geprofiteerd hebben van de coronacrisis en waarvan de waarderingen hoog zijn opgelopen, kregen vooral in de vroege handel flinke klappen. Door de stijgende Amerikaanse langetermijnrente worden de toekomstige winsten van de technologieaandelen minder waard, zodat die bedrijven minder interessant worden voor beleggers.

Tesla , dat maandag al 8 procent liet liggen, verloor nogmaals 2,2 procent. Zoom Video , een aandeel dat groot werd dankzij het vele thuiswerken, zakte 1,6 procent. Nvidia , maker van grafische kaarten voor gaming, verloor 1,5 procent.

Moeilijke vergelijkingsbasis

Een blijf-thuisaandeel uit een heel andere sector dat eveneens op zijn donder kreeg, was Home Depot . De doe-het-zelfketen bleef in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar (tot eind januari) sterk presteren. De vergelijkbare verkoop lag in het vierde kwartaal 24,5 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee klopte Home Depot de analistenverwachting, die volgens Refinitiv op een toename van 18,9 procent stond. De netto-omzet klom met 25,1 procent tot 32,3 miljard dollar, duidelijk meer dan verwacht (30,73 miljard). De winst per aandeel bedroeg 2,65 dollar, wat licht beter was dan verwacht (2,62 dollar).

De volgende kwartalen krijgt Home Depot echter af te rekenen met een moeilijke vergelijkingsbasis. Het bedrijf durft dan ook niet voorspellen of de sterke verkoop zal aanhouden, eens het leven normaliseert dankzij massale vaccinatie. ‘Wij zijn niet in staat te voorspellen hoe de consumentenuitgaven zullen evolueren’, zei financieel directeur Richard McPhail. Het aandeel Home Depot ging 3,1 procent lager.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud