Wall Street: Powell stelt beleggers gerust

Een besteller trekt een kar met pakjes voort tijdens het promotie-event Prime Day van Amazon.com. ©REUTERS

Na een aarzelende start kozen de Amerikaanse beurzen dinsdag voor winst. Fed-voorzitter Jerome Powell nam de vrees voor een zuiver inflatiegebaseerde renteverhoging weg.

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, getuigde dinsdag voor het subcomité voor pandemiehulp van het Huis van Afgevaardigden. Hij herhaalde dat het de bedoeling van de Amerikaanse centrale bank is om een ‘breed en inclusief’ herstel van de arbeidsmarkt aan te moedigen en niet om de rente te snel te verhogen enkel alleen op basis van de inflatieverwachting.

‘Wij zullen de rentetarieven niet preventief te verhogen omdat we een mogelijk inflatie-opflakkering vrezen’, zei hij. ‘We zullen wachten op bewijs van echte inflatie of andere onevenwichten.’

Powell gaf toe dat de recente prijsverhogingen in de Amerikaanse economie groter dan verwacht zijn, maar herhaalde dat ze vermoedelijk zullen verdwijnen. Een groot deel van de inflatie-opstoot is te wijten aan categorieën die rechtstreeks verbonden zijn met de heropening van de economie, zoals tweedehandsauto’s en -vrachtwagens, merkte hij op.

De woorden van Powell stelden beleggers gerust. De kleine indexwinsten breidden zich uit. De Dow Jones sloot 0,2 procent in de plus, de S&P500 won 0,5 procent en de Nasdaq Composite 0,8 procent.

Prime Day

De winsten van de S&P500 en de Nasdaq waren deels aan Amazon.com te danken. Voor de onlinewinkel, die zowat alles aanbiedt, zijn het gouden verkoopdagen. Amazon houdt zijn Prime Day-event. Het exclusieve shoppingevent voor de meer dan 150 miljoen Prime-abonnees houdt extra kortingen in en valt dit jaar een maand vroeger dan gewoonlijk.

Amazon lanceerde Prime Day in 2015 met de bedoeling de verkoop, die in de zomer meestal verflauwt, een boost te geven. In die zin kan Prime Day als een kleinschalige versie van Black Friday worden gezien. De koopjeskermis zal tevens de tweedekwartaalcijfers doen aandikken. Het aandeel Amazon won 1,5 procent.

Moderna ging 6,3 procent vooruit nadat de Europese Unie besloot een optie te lichten op de levering van nog eens 150 miljoen coronavaccins. Die optie was voorzien in het tweede contract dat de EU in februari met het Amerikaanse biotechbedrijf sloot.

Kapitaalronde

GameStop heeft met een nieuwe kapitaalronde, waarbij 5 miljoen aandelen werden verkocht, nog eens 1,13 miljard dollar opgehaald. De keten van videogamewinkels profiteert van zijn omhooggeschoten koers - sinds begin dit jaar al plus meer dan 960 procent - om zijn kas te spekken.

GameStop is een van de eerste memestocks, laag noterende aandelen die groepen kleine beleggers aanprijzen op sociale media en vervolgens massaal opkopen en opjutten. Het aandeel veerde 10 procent op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud