Wall Street: S&P500 op laagste peil sinds eind juli

Toestellen van American Airlines op Ronald Reagan National Airport in Washington. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen gingen net als hun Europese collega’s onderuit, al waren de indexverliezen er wel minder dramatisch. Nikola kreeg een mokerslag na het opstappen van zijn oprichter.

Voor de vierde dag op rij trok de S&P500 lager. Het verlies werd in de loop van de sessie wel wat kleiner. De index zakte uiteindelijk 1,2 procent, terwijl de compactere Dow Jones 1,8 procent verloor. De Nasdaq Composite sloot bijna onveranderd (-0,1%) af.

Een nieuw, grootschalig onderzoek van een groep journalisten, waaraan De Tijd meewerkte, bracht aan het licht dat diverse grootbanken de voorbije twee decennia hun voordeel bleven doen met diensten voor ‘krachtige en gevaarlijke spelers’, zelfs nadat ze daarvoor gestraft waren door de Verenigde Staten. De diensten behelzen onder meer het witwassen van geld.

In het onderzoek wordt onder meer JPMorgan bij naam genoemd. Het aandeel ging 3,1 procent lager. Sectorgenoten werden meegesleurd. Bank of America verloor 2,9 procent en Citigroup 2,05 procent.

Nieuwe cyclus

In de VS zijn nu al bijna 200.000 mensen bezweken aan Covid-19. Volgens Scott Gottlieb, voormalig hoofd van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA, komt er nog minstens een nieuwe cyclus van het virus aan in de herfst en de winter.

De vrees voor strengere maatregelen in de VS en de impact van snel verslechterende coronacijfers in Europa wogen op de luchtvaartmaatschappijen en toeristische aandelen. American Airlines zakte 7,4 procent en cruisemaatschappij Carnival 6,7 procent.

Trevor Milton

Het aandeel van de maker van elektrische vrachtwagens Nikola kreeg een dreun: het kelderde 19,3 procent. Oprichter en voorzitter Trevor Milton heeft een stap opzijgezet. Zijn onmiddellijke vertrek wordt in verband gebracht met het onderzoek dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC voert rond Nikola.

Dat onderzoek kwam er na beschuldigingen van shortseller Hindenburg Research dat Nikola zou gelogen hebben over recente testen of vooruitgang op het vlak van batterijtechnologie. Nikola zou op die manier beleggers om de tuin hebben geleid.

Milton wordt als voorzitter vervangen door Stephen Girsky, een voormalige vicevoorzitter van General Motors die hielp bij de beursnotering en het partnerschap met GM. De grote Amerikaanse autobouwer nam eerder deze maand een belang van 11 procent in Nikola. GM ging zelf 4,8 procent onderuit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud