Wall Street: S&P500 kan 3.000 punten niet vasthouden

Een toestel van Southwest Airlines stijgt op in Arlington, Virginia. ©EPA

De Amerikaanse beurzen, die maandag dicht waren wegen Memorial Day, volgden de wereldwijd opwaartse trend. Bij de openingsbel ging de S&P500 moeiteloos boven 3.000 punten, maar de index zakte later weer onder die grens.

De koerswinsten in New York liepen terug toen bekend raakte dat de regering-Trump aan sancties tegen hooggeplaatste Chinese functionarissen denkt. De focus van beleggers verschoof daardoor weer voor een deel naar de oplopende spanningen tussen de VS en China.

De Dow Jones eindigde 2,2 procent hoger. De S&P500 ging 1,2 procent vooruit en strandde op 2.991,77 punten. De Nasdaq Composite bleef steken op 0,2 procent winst. Dankzij de Amerikaanse techreuzen heeft de Nasdaq zijn verlies na de coronacrash al helemaal goedgemaakt.

Verschillende factoren ondersteunden het optimisme. De voornaamste is wellicht dat de westerse economieën weer op gang komen, nu het ergste van de coronacrisis voorbij lijkt. Zowel in Europa als in de VS worden de lockdownmaatregelen voorzichtig afgebouwd en in Japan werd de noodtoestand opgeheven.

Een tweede reden is dat de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin volop bezig is en het minste positief signaal hierover wordt op gejuich onthaald.

Een derde factor is meer psychologisch dan factueel: de beursvloer van de New York Stock Exchange was na acht weken sluiting weer bemand. De handel verloopt weliswaar voor het overgrote deel elektronisch, maar dat traders weer op de beursvloer verschijnen, is een krachtig symbool.

Nu de westerse wereld beetje bij beetje ontwaakt uit de coronaslaap, behoorden de zwaar afgestrafte aandelen van cruise- en luchtvaartmaatschappijen tot de grootste stijgers. Een aantal (begoede) consumenten zal zeker, zodra dit weer toegelaten is, de gelegenheid te baat nemen om weer te reizen of een kruisvaart te maken. Norwegian Cruise Line veerde 15,3 procent op en Carnival 12,6 procent. Bij de vliegbedrijven won Southwest Airlines 12,6 procent en American Airlines Group 14,6 procent.

Merck & co

Tot de potentiële winnaars van de coronacrisis behoren de farmawaarden. Tal van bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van een coronavaccin dat op lange termijn een hervatting van het ‘normale’ leven – zonder social distancing - moet mogelijk maken.

Merck & Co maakte bekend dat het zowel aan een behandeling van corona als aan twee vaccins tegen Covid-19 werkt. Merck heeft de rechten gekocht op een veelbelovend antivirusmiddel dat op Emory University is ontdekt. Het bedrijf gaat ook met partners samenwerken om kandidaat-vaccins op basis van de technologie achter ebola- en mazelenvaccins verder te ontwikkelen. Merck ging 1,2 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud