Wall Street schrikt van 'slagveldchirurgie' bij GE

©REUTERS

De drastische pensioenknip bij General Electric oogst geen applaus, ook al omschrijven analisten de ingreep als noodzakelijke 'slachtveldchirurgie'.

Na de rally op vrijdag was de fut alweer weg op Wall Street: de Dow Jones   sloot 0,4 procent lager op 26.477 punten. 

Rob Martin, Amerikaans hoofdeconoom bij UBS, deelt niet de consensus dat het jobrapport van vorige vrijdag 'goed' of 'geruststellend' was. 'Het rapport was zwak, punt aan de lijn', zegt hij. 'Vooral in de verwerkende nijverheid, de bouw en de kleinhandel wint de verslechtering duidelijk vaart. We hadden wel verwacht dat de economie tot bijna-recessie zou afzwakken in reactie op de handelsoorlog, maar niet zo snel.'

We verwachten Fed-renteverlagingen in oktober, januari, maart en juni
Rob Martin
UBS-hoofdeconoom

Martin verwacht wel dat de Fed aan een serie renteverlagingen begonnen is, een vooruitzicht waar Wall Street beter mee kan leven. 'We verwachten renteverlagingen op de vergaderingen van oktober, januari, maart en juni.'

Het kwakkelende conglomeraat General Electric (GE)  neemt drastische actie om zijn schuldenberg onder controle te krijgen. 20.000 werknemers zien hun pensioenrechten bevroren. Ze bouwen pensioenrechten op tot 31 december 2020, maar daarna niet meer. Bovendien krijgen 100.000 oud-werknemers de 'kans' om hun opgebouwde pensioenrechten in één keer uitbetaald te krijgen.

GE hoopt zo het tekort in zijn pensioenkas met 5 à 8 miljard dollar te verminderen en de nettoschuld met 4 à 6 miljard dollar af te toppen. Het doel blijft de nettoschuld tegen eind 2020 onder 2,5 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst terug te dringen. 

Beleggers reageerden bepaald niet enthousiast, net als bij de eerdere beslissing om op het controlebelang in het oliedienstenbedrijf Baker Hughes te cashen. 'Uiteraard zal deze beslissing niet goed zijn voor de stemming bij het personeel, maar dit is nu eenmaal een spijtig maar typisch voorbeeld van slagveldchirurgie', stelt Barclays-analist Julian Mitchell. 

Twee zaken blijven volgens de analist op het aandeel wegen. Op langere termijn is er de grote onzekerheid over de waarde van de verzekeringspoot GE Capital Insurance, een afdeling waar beleggers maar moeilijk zicht op krijgen. En op korte termijn zal het derde kwartaal een bloedbad zijn: met de minwaarden op Baker Hughes en de kosten voor de pensioenknip belopen de 'uitzonderlijke' lasten over het derde kwartaal nu al zo'n 11 miljard dollar. 

 

 

r

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud