Wall Street slaagt met gemak voor stresstest

In 2009 mochten de Amerikaanse topbankiers hun falen nog in het Congres uitleggen. Vijf jaar later krijgen ze een 'all clear' ©EPA

Goed vijf jaar na een collectieve bijnadoodervaring stelt Wall Street het prima. Dat is althans het oordeel van de Federal Reserve, dat 29 van de 30 Amerikaanse grootbanken in staat acht een zware recessie vlot uit te zweten.

Een bijzonder relaxte stresstest. Dat is dit jaar het examen die de Amerikaanse grootbanken bij hun voornaamste toezichthouder, de Federal Reserve, moesten afleggen.

De centrale bank hield de kapitaalbuffers van de belangrijkste 30 banken tegen het licht. En toetste in welke mate die buffers bestand zijn tegen een scenario waarbij de economie tot diep in 2015 in een recessie verzeilt, de werkloosheid scherp toeneemt, de huizenprijzen tot het laagste peil in 13 jaar tuimelen en Wall Street de koersen ziet halveren.

In dat scenario zouden de 30 op anderhalf jaar tijd 366 miljard dollar probleemkredieten moeten afboeken. Toch slagen 29 van de 30 banken in het examen. Alleen Zions, een relatief kleine bank uit de deelstaat Utah, krijgt de opdracht zijn kapitaal aan te sterken.

Toch is er bij de grootste namen van Wall Street nog een groot verschil: Bank of America zou aan het eind van anderhalf jaar recessie nog een vrij magere buffer ten belope van 6 procent van de risicogewogen activa overhouden. Bij Wells Fargo, dat van alle grote westerse banken misschien wel het vlotst de crisis doorstond, blijft die kernkapitaalratio ook dan op een stevige 8,2 procent.

Dividendbonanza

De vlotte stresstest betekent meer dan waarschijnlijk groen licht voor een verwenbeurt van de aandeelhouders. De meeste grootbanken trokken de voorbije paar jaar al mondjesmaat de uitkeringen op en die trend zal zich zo goed als zeker nog versterkt doorzetten. Wells Fargo sloot donderdagavond in de aanloop naar de stresstest op een record af, JPMorgan tikte op het hoogste peil in dertien jaar af.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud