Advertentie
Advertentie

Dolle eindspurt zet Dow 5 procent hoger

De Dow maakte dinsdag de helft van de mokerslag van maandag weer goed ©REUTERS

Na de mokerslag op maandag, was het voor Wall Street zwoegen om via een spectaculaire late spurt 5 procent herstel op de bordjes te krijgen.

Ook op dinsdag bleef de handel op Wall Street bloednerveus. Na de uitschuiver van meer dan 2.000 punten of bijna 8 procent op maandag - het zwaarste dagverlies sinds de bankencrisis van 2008 - startte de Dow Jones  dinsdag met 945 punten winst.

Even later stond de oudste beursbarometer ter wereld weer in het rood, om bij de slotbel toch 4,9 procent winst te lukken naar 25.018 punten. Dat is de derde beste beursdag ooit voor de Dow. Ook de Nasdaq Composite won net geen 5 procent. De olieprijs herstelde 10 procent.

Beleggers trokken zich op aan de belofte van de regering Trump om met een groot pakket steunmaatregelen te komen om de impact van het coronavirus in te dijken. 'Dit stelt me iets meer gerust dat de autoriteiten de ernst van deze crisis inzien en er iets aan willen doen', zei de bekende beurscommentator Jim Cramer.

Een belangrijke rem op elk herstel van de Dow Jones is zwaargewicht Boeing . De vliegtuigbouwer zakte initieel onder 220 dollar en was dus exact gehalveerd sinds het slotrecord van 440 dollar op 1 maart 2019. Negen dagen later, op 10 maart, crashte een 737 MAX van Ethiopian Air, waarbij alle 157 inzittenden om het leven kwamen. Na de tweede crash op korte tijd werd de 737 MAX, het werkpaard van de luchtvaartindustrie, uit de lucht gehaald.

Sindsdien is het duidelijk dat het toestel weer in de lucht krijgen een werk van lange adem zal zijn en de stilgelegde product en schadeclaims van morrende klanten zwaar gaan inhakken op de cashflow. En daar komt nu dus ook nog eens een zware crisis in de hele luchtvaart bovenop, als gevolg van de mondiale verspreiding van het coronavirus die luchtvaartmaatschappijen in het aanbod doen hakken. Toch wist ook Boeing dankzij een late rally iets hoger te eindigen.

Het virus is ook een mokerslag voor de cruisesector. Ratingbureau S&P waarschuwt dat het schuldpapier van Royal Caribbean potentieel tot rommel verlaagd kan worden, aangezien de miljardenschulden steeds hoger boven de gedecimeerde winst zullen uittorenen. De cruisemaatschappij kondigde zelf aan dat zij zijn prognoses voor 2020 schrapt en zoveel mogelijk uitgaven zal beperken om de cashflow te vrijwaren. Royal Caribbean herstelde 7 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud