Wall Street sluit fors in de plus

'Fortnite vertegenwoordigt 0,04 procent van de omzet van Apple', zegt de invloedrijke Morgan Stanley-analiste Katy Huberty over de rel met het populaire videospel. ©EPA

De Amerikaanse beurzen sloten stevig hoger af. Apple sloot voor het eerst boven 500 dollar. 'Nog steeds aantrekkelijk', zegt Morgan Stanley.

Op Wall Street zette de Dow Jones de rally voort, met een klim van 1,4 procent tot 28.309 punten. De S&P500 steeg 1 procent tot 3.431 punten. De Nasdaq sloot 0,6 procent in de plus. De S&P500 en Nasdaq zetten nieuwe slotrecords neer.

De klim was deze keer vrij algemeen - niet alleen tech ging hoger - al kwam de brandstof initieel vooral van de iPhone-producent Apple , die voor het eerst de neus boven 500 dollar stak. Het aandeel won finaal 1,2 procent.

De reden voor de verse klim? Eén: berichten over een milder standpunt van Washington tegenover WeChat. Een totaalverbod op eender welke transactie met die in China extreem populaire app zou een streep door de rekening van Apple zijn, omdat de Volksrepubliek goed is voor een vijfde van de groepsomzet en de bedrijfswinst.

Apple heeft een ecoysteem van 1,5 miljard gebruikers en is goed geplaatst om een groot deel van de tijd die ze aan muziek, video, gezondheid, auto's, domotica et cetera spenderen te capteren.
Katy Huberty
Morgan Stanley

Twee: een rapport van de invloedrijkste analiste van Wall Street. We hebben het over Katy Huberty, de technologieanaliste van het beurshuis Morgan Stanley. Zij verhoogde zondagavond haar koersdoel van 431 naar een - kort na opening bijna bereikte - 520 dollar. In het rapport gaat ze in op enkele kopzorgen van beleggers, om die te vervolgens stuk voor stuk te minimaliseren.

WeChat is daar een van: 'De regering-Trump maakte al duidelijk dat ze WeChat in de Verenigde Staten viseert, niet in China. En Apple zelf bewees in het verleden met een uitzondering voor Chinees invoerheffingen (voor Chinese onderdelen van Apple-hardware, red.) goed te kunnen lobbyen in Washington.'

Ook een overschatte kopzorg: de rel rond het populaire videospel Fortnite, dat door een conflict met ontwikkelaar Epic Games niet langer in de appstore van Apple te vinden is. Huberty is duidelijk: 'Fortnite is van geen belang voor Apple. De geraamde jaaromzet van 130 miljoen dollar voor Apple is 0,6 procent van de totale inkomsten voor de appstore en 0,04 procent van de globale Apple-omzet. Epic heeft Apple veel meer nodig dan vice versa.'

Misschien nog de opvallendste quote van Huberty, gelet op het feit dat we over een bedrijf met een beurswaarde van intussen 2.170 miljard dollar spreken, is deze: 'Beleggers blijven Apple onderschatten.' 'Apple heeft een ecoysteem van 1,5 miljard gebruikers en is goed geplaatst om een groot deel van de tijd die zij aan muziek, video, gezondheid, auto's, domotica et cetera spenderen te capteren.'

De analiste erkent dat Apple tegen 30 keer de nettowinst verre van een koopje oogt. Maar volgens haar moet Apple meer als een sterk consumentenmerk gezien worden. En noteert Apple tegen 25 keer de vrije kasstroom 'relatief goedkoop', vergeleken met sterke merken als Nike, Mastercard, Starbucks of McDonald's, die op meer dan 30 keer de vrije kasstroom ingeschat worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud