Advertentie

Wall Street sluit hoger na boodschap Fed

Een bestelwagen van FedEx in een straat in Chicago. ©Bloomberg

De Amerikaanse beurzen klommen woensdag na vijf verliessessies uit het rood. Dat de stimulusafbouw binnenkort begint, bracht hen niet van de wijs. FedEx kreeg een dreun nadat de pakjesbezorger zijn jaarprognose verlaagde.

Wall Street slaagde er dinsdag niet in uit het rood te klimmen, woensdag lukte dat wel. De vrees dat Evergrande zal omvallen, is wat geluwd nadat de met schulden beladen Chinese vastgoedontwikkelaar liet weten voldoende geld te hebben om de intresten op een lokale obligatielening te betalen.

De Federal Reserve maakte duidelijk dat binnenkort een begin wordt gemaakt met het verminderen van de stimulus. De kans wordt ook groter dat de rente al in 2022 de hoogte in gaat. Tot dusver was sprake van 2023. Allemaal signalen dat de Amerikaanse economie het goed doet en verder aansterkt.

Na de bekendmaking van het rentebesluit trokken de indexen nog wat hoger. De Dow Jones sloot uiteindelijk 1 procent in de plus, de S&P500 0,95 procent. De Nasdaq Composite ging 1 procent vooruit.

Een sterke prestatie zetten de energiewaarden neer, dankzij de klim van de olieprijzen. De WTI-olie werd 2,2 procent duurder nadat de Amerikaanse voorraden vorige week sterker gedaald bleken dan verwacht. Marathon Oil won 5,3 procent en ConocoPhillips 4,9 procent.

Ook de financiële waarden waren in goeden doen. Bank of America steeg 2,6 procent en Citigroup 1,9 procent.

Krapte

FedEx incasseerde een mokerslag van 9,1 procent. De pakjesvervoerder wordt geconfronteerd met hogere loonkosten als gevolg van de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Sommige vestigingen van FedEx zijn onderbemand, zodat het bedrijf een beroep moet doen op derden om de pakjes aan huis te bezorgen.

In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2021/22 steeg de omzet met 16 procent, maar de winst per aandeel daalde door de kostendruk. FedEx verlaagt zijn winstprognose voor het lopende boekjaar van 20,50-21,50 dollar per aandeel tot 19,75-21 dollar.

Sectorgenoot United Parcel Service , die pas eind oktober met kwartaalcijfers komt, deelde in de klappen en zakte 2,3 procent.

iPhone

Facebook ging 4 procent lager. Het socialemediabedrijf liet weten dat de update van het besturingssysteem van de iPhone zijn reclame-inkomsten gevoelig zal aantasten, wat merkbaar zal zijn in zijn derdekwartaalresultaten.

De versie 14.5 van iOS, die eind april werd gelanceerd, vraagt de eigenaar van de smartphone of hij een gedownloade app wel of niet toestemming wil geven om zijn onlinegedrag buiten de app te volgen. Als hij of zei weigert, kan de app geen data meer verzamelen over zijn of haar surfgedrag of over zijn of haar gebruik van andere apps.

Recyclage

De autobouwer Ford Motor won 3,6 procent. Ford gaat een partnerschap aan met de start-up Redwood Materials voor de recyclage van herlaadbare autobatterijen.

Het is uiteindelijk de bedoeling om voor de lithiumionbatterijen die Ford in zijn elektrische auto’s gaat gebruiken, tot een gesloten circuit in de VS te komen. Redwood zal uit de versleten batterijen metalen als lithium, kobalt, nikkel en koper halen voor hergebruik in nieuwe batterijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud