Advertentie
Advertentie

Wall Street sluit rood

©AFP

Meer dan een derde van S&P500-bedrijven komt deze week met resultaten. Bovendien vergadert de Federal Reserve over het rentebeleid. Dat maakt beleggers voorzichtig.

Onder de rapporterende bedrijven steken de Amerikaanse technologiereuzen er met kop en schouders bovenuit. Nabeurs openen Microsoft , Google-moeder Alphabet en Apple de boeken. Woensdag is Facebook aan de beurt en donderdag Amazon.com .

In afwachting bewegen de markten zijwaarts tot er meer duidelijkheid is over de richting die de bedrijfsresultaten aangeven. De verwachtingen zijn hooggespannen gezien de zeer lage vergelijkingsbasis: in het tweede kwartaal van 2020 lage grote delen van de economie stil.

De Dow Jones verloor 0,2 procent de S&P500 sloot 0,5 procent lager. Opvallend was dat de Nasdaq zelfs 1,2 procent in het rood sloot. De Chinese technologiebedrijven die (ook) in New York een beursnotering hebben, staan nog steeds onder druk. De e-commercegroep Alibaba zakte ruim 6 procent en Baidu , eigenaar van de grootste Chinese zoekmachine, ging zelfs 7,3 procent lager.

Tesla kon goede kwartaalcijfers niet omzetten in koerswinst. De elektrische-autobouwer zakte 2 procent. In het tweede kwartaal verdubbelde Tesla nochtans het aantal geproduceerde en geleverde auto’s. De omzet ging bijna maal twee, terwijl een nettowinst van 1,14 miljard dollar overbleef.

Afkoeling

De pakjesvervoerder UPS maakte over het tweede kwartaal hoger dan verwachte omzet- en winstcijfers bekend, maar kreeg niettemin een mokerslag: het aandeel donderde 7 procent lager.

Het gemiddelde dagelijkse pakjesvolume in de VS viel 2,9 procent terug tegenover het - door lockdowns geteisterde - tweede kwartaal van 2020. Voor het internationale vervoer bedroeg de afname 0,8 procent. Beleggers vrezen dat dit alles  de voorbode is van een afkoeling van de boom in het pakjesvervoer.

In het tweede kwartaal realiseerde UPS 14,5 procent meer omzet, met name 23,42 miljard dollar. Analisten hadden gemiddeld 23,24 miljard verwacht. De gezuiverde winst per aandeel kwam uit op 3,06 dollar, duidelijk meer dan de 2,82 dollar waar analisten van uitgingen. UPS profiteerde van de groeiende e-commerce, van een toename van de luchtvrachtleveringen en van de toegenomen leveringen van gezondheidsproducten zoals coronavaccins.

Vrije kasstroom

Het Amerikaanse concern General Electric , een specialist in uitrusting, oplossingen en diensten doorheen de hele energiewaardeketen, boekte in het tweede kwartaal onverwacht een positieve vrije kasstroom van 388 miljoen dollar. Analisten hadden een negatieve kasstroom van 287 miljoen dollar verwacht. Een jaar eerder bedroeg de uitstroom zelfs 2,1 miljard dollar. De forse verbetering is te danken aan een hogere omzet en ordervolume.

GE verhoogt zijn vrijekasstroomprognose voor het hele jaar. Het concern rekent nu op 3,5 tot 5 miljard dollar in plaats van 2,5 tot 4,5 miljard dollar.

De omzet van GE kwam in het tweede kwartaal uit op 18,28 miljard dollar tegen 16,81 miljard een jaar eerder. GE rapporteerde een aangepaste winst van 5 cent per aandeel, waar analisten 3 cent hadden verwacht. Alle industriële takken zagen de winstmarge stijgen, maar de grootste verbetering was voor de luchtvaarttak. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud