Wall Street: stijgende rente haalt technologie onderuit

Deze drie Amerikaanse grootbanken legden stuk voor stuk sterke kwartaalresultaten voor. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen sloten overwegend lager. Zwakke technologiewaarden duwden drie grootbanken die beresterke kwartaalresultaten presenteerden, van het podium. De cryptomuntenbeurs Coinbase kende een sterke maar hobbelige eerste beursdag.

Na een vlakke opening trokken de voornaamste indexen in New York al snel hoger. Met de kwartaalcijfers van drie grootbanken is het resultatenseizoen nu officieel geopend. En die kwartaalcijfers waren zelfs nog beter dan de vrij hoge verwachtingen van analisten.

Het tij keerde toen de Amerikaanse tienjaarlijkse rente weer begon te stijgen. Tal van technologiewaarden doken in het rood. Tesla zakte 3,9 procent en Zoom Video 4 procent. De Nasdaq Composite eindigde 1 procent lager. De Dow Jones hield wel stand en sloot 0,2 procent hoger. De S&P500 verloor 0,4 procent.

Wat ook meespeelde waren uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell. Op een virtueel event van de Economic Club of Washington zei hij dat de Verenigde Staten in een periode van snellere groei en jobcreatie terechtkomen. Het grootste risico is volgens Powell een nieuwe opstoot van het aantal coronabesmettingen door virusvarianten die moeilijker te behandelen zijn.

Stimulus en sterke beurzen

JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo wisten in het eerste kwartaal hun nettowinst te verveelvoudigen. Bij JPMorgan ging de winst maal vijf tot 14,3 miljard dollar, bij Wells Fargo maal zeven tot 4,74 miljard dollar, terwijl Goldman Sachs een recordwinst van 6,8 miljard dollar kon voorleggen.

De drie grootbanken profiteerden van de gigantische stimulus die de Amerikaanse regering in de economie pompt, maar ook van de aantrekkende economie en de sterke prestatie van de financiële markten. De beursintroducties van spacs en van technologiebedrijven vormden eveneens een mooie bron van inkomsten.

4,55 procent
Olieprijs
In New York schoot de prijs van de ruwe olie 4,55 procent hoger.

Een extra boost kregen de winsten omdat de banken een deel van de kredietreserves konden terugnemen die ze sinds het begin van de pandemie hadden aangelegd om slechte of falende betalers op te vangen. Dankzij de massale overheidshulp bleef het aantal wanbetalingen en faillissementen beperkt.

Ondanks de prima resultaten verliest JPMorgan 1,9 procent, volgens marktpartijen door winstnemingen. Goldman Sachs kon zijn recordwinst verzilveren in een stijging van 2,3 procent. Wells Fargo ging 5,5 procent hoger.

Olieprijs in de lift

Een sterke prestatie leverden de oliewaarden. De olieprijs klom met 4,55 procent in New York tot 62,92 dollar. Dat is het hoogste peil in een maand. De Amerikaanse olievoorraden zijn vorige week sterk afgenomen en staan op het laagste niveau sinds eind februari. Bovendien heeft het Internationaal Energieagentschap zijn prognose voor de olieconsumptie in 2021 opgetrokken op basis van gunstigere vooruitzichten voor de VS en China.

ConocoPhillips won 3,7 procent en de dienstverlener Halliburton 4,7 procent.

De gebeurtenis van de dag was de eerste notering van Coinbase. De zeer rendabele cryptomuntenbeurs trok naar Nasdaq via een directe notering en kreeg een referentieprijs van 250 dollar per aandeel mee. Bij de eerste notering schoot het aandeel 52 procent hoger tot 381 dollar. Coinbase steeg nog even door om op 328,28 dollar af te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud