Wall Street: stijgende rente vloert technologiewaarden

Een raffinaderij van ExxonMobil in Baytown, Texas ©Reuters

De Amerikaanse beurzen gingen woensdag lager. De rente loopt weer op en de jobcreatiecijfers voor de privésector vielen tegen. Technologiewaarden kregen rake klappen.

De vaccinatiecampagne in de VS draait op volle toeren. Volgens president Biden zullen al eind mei - vroeger dan verwacht - voldoende vaccins beschikbaar zijn om alle volwassen Amerikanen een prikje te geven.

In afwachting verloopt het economisch herstel ongelijk, bleek voorbeurs uit cijfers over de jobcreatie. Volgens het sociaal secretariaat ADP kwamen er in februari 117.000 banen bij in de Amerikaanse privésector. Economen hadden volgens Reuters een sterkere toename met 177.000 banen verwacht.

Een andere factor die beleggers parten speelde, was de Amerikaanse rente, die weer aan het klimmen is en het hoogste peil sinds vorige donderdag bereikte.

Het Beige Book had weinig impact. De Federal Reserve zei in de eerste weken van het jaar bescheiden economisch herstel te zien.

De Dow Jones ging 0,4 procent lager de dag uit. De S&P500 zakte 1,3 procent en de Nasdaq Composite ging zelfs 2,7 procent onderuit. Door de hogere rente worden groeibedrijven als techwaarden minder interessant. Netflix zakt 4,95 procent, Amazon.com verloor 2,9 procent. Zoom Video liet 8,4 procent liggen.

Banken profiteerden dan weer van de hogere rente, omdat hun winstmarge erdoor aandikt. Bank of America steeg 2,5 procent, Goldmans Sachs 1,1 procent en Morgan Stanley 1,6 procent.

Oliewaarden

Ook de olieprijs zat in de lift. De OPEC+ zou volgens bronnen de productie nog niet verhogen in april. Een vat WTI-olie kost nu 61,24 dollar, 2,5 procent meer dan dinsdagavond. Chevron won 1,1 procent en Exxon Mobil 0,8 procent.

Exxon Mobil hield woensdag zijn investeerdersdag. Het probeerde beleggers te paaien met de belofte van lagere investeringen en een hoger dividend. De oliereus herhaalde dit jaar tussen 16 en 19 miljard te investeren en tot 2025 tussen 20 miljard en 25 miljard dollar per jaar. Vóór de pandemie liep het jaarlijkse investeringsbedrag op tot soms 35 miljard dollar. Exxon Mobil misrekende zich de voorbije jaren echter met schalieolie- en teerzandprojecten die het moest afboeken.

De gunstige vooruitzichten voor de vaccinatie stuwden de reisaandelen hoger. Cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line won 6,3 procent, de vliegtuigbouwer Boeing 2,4 procent en American Airlines 3,4 procent.

ADHD

Het aandeel KemPharm schoot 42,8 procent hoger. De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA heeft het geneesmiddel Azstarys goedgekeurd voor de behandeling van ADHD bij kinderen vanaf 6 jaar. Het middel komt in de tweede helft van het jaar op de markt. Voor de commercialisering zal Corium instaan.

‘De FDA-goedkeuring van Azstarys is een transformationele gebeurtenis voor KemPharm’, zei voorzitter en CEO Travic C. Mickle in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud