Wall Street: tabaksindustrie is de sigaar

Een selectie aan tabaksproducten. ©BELGAIMAGE

De regering-Biden maakt plannen om het maximaal toegelaten nicotinegehalte in sigaretten fors te verlagen. De sigarettenproducenten zagen hun aandelen op Wall Street zakken. Nieuwe coronavrees woog op de reisaandelen.

De Amerikaanse beurzen gingen dinsdag over de hele lijn lager. De hoog opgelopen waarderingen en de stroom aan bedrijfsresultaten leidden tot voorzichtigheid. Het aantal coronabesmettingen is wereldwijd aan het toenemen en dat baart zorgen. ‘Mogelijk nemen beleggers wat winst. Ze beseffen dat heel wat ‘heropeningshandel’ al is ingeprijsd in de markten’, zei Paul Nolte van Kingsview Asset Management in Chicago aan Reuters.

De Dow Jones ging er 0,75 procent op achteruit. De S&P-500 daalde 0,7 procent. De NasdaqCOMPX -0.92% verloor 0,9 procent.

Zware klappen vingen de reis- en autowaarden. Luchtvaartmaatschappij United Airlines verloor 8,6 procent en Norwegian Cruise Line 4,4 procent. Ford Motor reed 5,45 procent achteruit.

Tabak

De tabaksindustrie was een andere grote verliezer. Uit een dossier dat The Wall Street Journal kon inkijken, blijkt dat de regering-Biden van plan is een bovengrens te zetten op het toegelaten nicotinegehalte in sigaretten. In het dossier staat ook de overweging om sigaretten met muntsmaak volledig af te schaffen. In de Europese Unie is dat soort sigaretten al verboden sinds mei 2020.

Het nieuws van de plannen legt een bom onder de tabaksindustrie. De grote verliezers zijn British American Tobacco en Altria, de producent van Marlboro. Zij zakten respectievelijk 3,6 en 3,9 procent. Altria wordt op lange termijn de grootste verliezer in dit hele verhaal. De groep controleert 53 procent van de Amerikaanse markt ter waarde van 90 miljard dollar.

Maar wederom gold dat de een zijn dood de ander zijn brood is, en wel in dezelfde sector. 22nd Century Group zag de regeling aankomen en verkoopt al jaren sigaretten met een laag nicotinegehalte. De beslissing van de Amerikaanse regering zou, eens uitgevoerd, geen invloed hebben op 22nd Century, aangezien het al aan de voorwaarden voldoet. Het aandeel steeg 5,35 procent boven op de 10,5 procent van maandag.

Treinen

Een andere winnaar was spoorweguitbater Kansas City Southern . Het schoot als een meteoor de hoogte in en won 15,2 procent. Canadian National overtroeft zijn landgenoot Canadian Pacific met een bod op Kansas City Southern van 325 dollar per aandeel. Dat is 26,8 procent meer dan de slotkoers van maandag. Canadian Pacific bood slechts 275 dollar per aandeel.

Geneesmiddelen

Johnson & Johnson  verkocht in het eerste kwartaal meer dan verwacht. De geneesmiddelenproducent en fabrikant van medische toestellen boekte een omzet van 22,32 miljard dollar. Analisten hadden volgens Bloomberg 21,98 miljard dollar verwacht.

De farmatak, die voor meer dan de helft van de omzet tekent, zag de omzet met 9,6 procent klimmen. De tak medisch materieel zag de verkoop tijdens de pandemie teruglopen door uitgestelde ingrepen, maar kon in het eerste kwartaal herstellen met een omzetgroei van 10,9 procent.

Voor J&J was er goed nieuws uit Europa. Volgens de Europese geneesmiddelendienst EMA wegen de voordelen van het coronavaccin van J&J op tegen de nadelen. J&J maakte daarop bekend de verspreiding van zijn vaccin in Europa te hervatten.Het aandeel J&J gaat 2,5 procent de hoogte in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud