Plotse verkoopgolf bezorgt techaandelen grootste klap sinds oktober

Beleggers zagen het adagium 'Sell in May and go away' dinsdag bewaarheid. ©AFP

Een cocktail van factoren, waaronder de vrees voor een stijgende rente en het einde van een soepel geldbeleid, doet beleggers de verkoopknop induwen.

Het sentiment op de beurzen sloeg dinsdag in de vroege namiddag plots om nadat zowel de Europese beurzen als de Amerikaanse futures lange tijd afgetekend postief noteerden. Een duidelijke reden voor de ommekeer was er niet meteen. Beleggers kijken naar een mix van factoren. Zo neemt de vrees voor inflatie en een hogere rente toe, nu ook voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen zinspeelt op een renteverhoging om te voorkomen dat de economie oververhit. Het vooruitzicht van een hogere rente is mete name negatief voor techbedrijven wiens waardering stoelt op cashflows in de verre toekomst. Het besef van beleggers groeit ook dat het heropenen van de economie het einde zal betekenen voor de enorme toevloed aan stimuli. Maar tegelijk blijft ook de angst voor het coronavirus in de markt: het snel stijgende aantal besmettingen in India en andere Aziatische landen baart zorgen.

Wall Street sloot met stevige mincijfers. De Dow Jones beperkte de schade in de slotminuten en kon uiteindelijk vlak afsluiten. De S&P-500 verloor 0,7 procent. De Nasdaq gaat er het meest op achteruit: -2,3 procent. De techgraadmeter beleefde daarmee zijn slechtste dag sinds oktober.

De voorbije weken zagen we een parade van bedrijven, van P&G over Coca--Cola en Caterpillar tot zelfs Berkshire Hathaway die waarschuwden voor hardnekkig hogere prijzen.
Edward Moya
Hoofdstrateeg Oanda

Het hele boeket techgiganten dat wel eens de FAANG- aandelen wordt genoemd -Facebook , Amazon , Apple , Netflix en Google's moederbedrijf Alphabet - verloor unisono met verliezen tot 4 procent. En dat terwijl de gerapporteerde bedrijfswinsten over het eerst kwartaal grotendeels boven de verwachting uitkomen. Dinsdagmiddag kon Pfizer nog uitpakken met een fors hogere winstprognose.

Ook in Europa moesten tech- en biotechaandelen in de namiddaghandel stevig inleveren. In Nederland valt een verlies van zwaargewicht ASML op. De producent van chipmachines levert 4,1 procent in terwijl het de dag positief startte. In Parijs en Frankfurtg gingen chipbedrijven X-Fab (-5,6%) en Infineon (-5,9%) onderuit. In Brussel waren Melexis (-4,4%) en Argenx (-4,3%) de grootste slachtoffers van de verkoopgolf.

Apple

Er is geen directe aanleiding voor deze uitverkoop. Behalve het feit dat we het resultatenseizoen op recordhoogtes zijn ingegaan wat het risico op winstneming verhoogt.
Fiona Cincotta
Analiste City Index

Voor Apple kreeg de slechte beursdag nog een versterkend effect door een rechtzaak. Het techconcern vecht deze week, in een van de belangrijkste techrechtszaken in jaren, een geschil uit met de gameontwikkelaar Epic Games (bekend van Fortnite). Epic wou een eigen betaalmethode installeren voor zijn spelletjes. Apple weigerde dat en verwijderde de spelletjes van Epic uit de App Store. Epic bestempelt die praktijk als machtsmisbruik. Als de zaak slecht afloopt voor Apple, moet het tot 10 procent van zijn totale omzet als boete betalen.

Tussen alle dalers was er een opmerkelijke stijger: Vaxart , een biotechnologiebedrijf uit San Francisco. Het aandeel ging 12 procent hoger dankzij vooruitgang met een vaccinkandidaat.

Vaxart is een oraal inneembaar vaccin aan het testen. De resultaten in de eerste testfase van VXA-CoV2-1 blijken positief. Het vaccin zou mogelijk even effectief zijn als de concurrenten Moderna en Pfizer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud