Advertentie

Wall Street: toerisme boven, technologie onder

Het cruiseschip Anthem of the Seas van Royal Caribbean in de haven Cape Liberty in Bayonne, New Jersey. In februari was er een corona-uitbraak aan boord. ©AFP

De Amerikaanse beurzen namen gretig deel aan de wereldwijde beurzenparty. Het hoopgevend vaccinnieuws en de verkiezingsoverwinning van Joe Biden resulteerden in mooie indexwinsten. Maar niet in nieuwe records.

De Dow Jones sloot met 2,95 procent winst en de S&P500 dikte 1,2 procent aan. Beide indexen openden op recordstanden, maar vielen later terug.

De Nasdaq Composite deed het heel wat minder en verloor 1,5 procent. De lockdownmaatregelen en het vele thuiswerken waren een zegen voor tal van technologiebedrijven. Als de economie weer volledig heropent, zullen zij minder goede zaken doen, is de verwachting. Netflix gaf 8,6 procent prijs, Zoom Video donderde 17,4 procent lager.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech blijkt voor meer dan 90 procent efficiënt tijdens een nog lopende, grootschalige klinische fase 3-test. Dat wakkert de hoop op een normalisering van het maatschappelijke leven aan voor tal van ondernemingen.

Bedrijven uit de toeristische en de entertainmentsector werden gretig opgevist. De cruisemaatschappijen Carnival en Royal Caribbean schoten respectievelijk 39,3 en 28,8 procent hoger. Booking Holdings , het moederbedrijf van Booking.com, Priceline en Kayak, steeg 18,8 procent. American Express , dat sterk afhankelijk is van reizen, won 21,4 procent.

Drive thru

De fastfoodreus McDonald’s kwam met kwartaalcijfers en die waren beter dan verwacht. De omzet kwam weliswaar 2 procent lager uit dan een jaar eerder op 5,42 miljard dollar, maar dat was veel beter dan de daling met 30 procent in het tweede kwartaal en ook iets beter dan verwacht (5,40 miljard). Met name de ‘drive thru’-restaurants draaiden op volle toeren, net als de thuislevering van hamburgermaaltijden. Een beperkte promotiedeal met de rapper Travis Scott had ook een gunstig effect op de verkoop.

De nettowinst kwam 10 procent hoger uit op 1,76 miljard dollar. Een deel daarvan komt uit de verkoop van een deel van McDonald’s belang in zijn Japanse dochteronderneming. Per aandeel boekte McDonald’s een gezuiverde nettowinst van 2,22 dollar waarmee het de consensusprognose van 1,90 dollar duidelijk klopte. Het aandeel zakte niettemin 1,5 procent.

Parkinson

Een mokerslag kreeg Biogen : het aandeel kelderde 28,2 procent. Een expertenpanel heeft een experimenteel middel van Biogen om alzheimer te vertragen bijna unaniem verworpen. Daardoor wordt de kans serieus kleiner dat de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA groen licht geeft voor het middel. De definitieve beslissing over aducanumab, zoals de wetenschappelijke naam van het kandidaat-geneesmiddel luidt, wordt tegen maart verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud