Wall Street trekt Europese beurzen mee

(foto: Photo News)

Wall Street is op de eerste handelsdag van beursjaar 2012 positief geëindigd. Dat was voor het grootste deel te danken aan de optimistische Amerikaanse bedrijfsleiders, die de Dow Jones flink hoger stuurden en in één beweging de Europese beurzen de wind in de zeilen geven.

2012 start op Wall Street zoals 2011 eindigde: met opvallend opbeurend nieuws over de Amerikaanse economie. Een sterker dan verwachte stijging van het Amerikaanse ondernemersvertrouwen in december sterkt beleggers in hun overtuiging dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal fors heropleefde.

De Dow Jones startte 2012 met een winst van 1,5 procent en noteerde in de loop van de dag op het hoogste peil sinds juli. Dat betekent meteen dat Wall Street een belangrijk deel van de rotzomer achter zich laat. Wall Street ging vooral in augustus in vrije val, nadat S&P begin augustus de VS voor het eerst sinds 1941 hun AAA-status als topdebiteur ontnam.

Euro

De euro noteerde zo'n cent hoger op 1,3060 dollar. Beleggers putten ook moed uit bemoedigende signalen vanuit de eurozone. De Duitse jobmarkt floreert nog steeds en België - dat eind november stevig in de gevarenzone kwam - kon goedkoop schuldpapier slijten.

Ook in Europa zetten de beurzen na een aarzelende start winst neer. De Euro Stoxx50 klom 0,9 procent, de Bel20 ging in Brussel ondanks tegengewicht van zwaargewichten AB InBev en GDF Suez 1,5 procent hoger.

Olie

Beleggers lijken zich niet bijster veel zorgen te maken over de gespannen situatie in de Perzische Golf. De nieuwe financiële sancties van de VS, beantwoord met wapengekletter tijdens militaire oefeningen van het Iraanse regime, zetten de olieprijs onder stoom. In Londen steeg de Brent 4,6 procent, waardoor een vat nu 111,8 dollar kost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud