Wall Street trekt zich op aan gunstig vaccinnieuws

Het gebouw van de FDA in White Oak, Maryland. ©AFP

De beurzen in New York begonnen vol goede moed aan de nieuwe handelsweek. De ontwikkeling van de coronavaccins loopt goed. Dat voedt de hoop op een volledige heropening van de economie.

Van het vaccinfront was er maandag andermaal goed nieuws. Het vaccin dat AstraZeneca samen met de universiteit van Oxford heeft ontwikkeld, blijkt tot 90 procent efficiënt, afhankelijk van de dosis. Dat is iets minder dan de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, waarvan de toedoening wel grote logistieke problemen stelt.

Zondag zei een regeringsverantwoordelijke dat het vaccineren in de VS op 11 of 12 december kan beginnen.

Beleggers kregen in de vroege handel een gunstig economisch cijfer te verwerken. De bedrijfsactiviteit in de Verenigde Staten is in november in het hoogste tempo sinds maart 2015 gegroeid. De samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) steeg van 56,3 naar 57,9 punten. Een cijfer boven 50 wijst op groei, daaronder op krimp. Het hoge aantal coronabesmettingen lijkt voorlopig weinig impact te hebben op de economische activiteit.

De S&P500 sprong even op toen bekend raakte dat toekomstig president Joe Biden van plan is voormalig Fed-voorzitster Janet Yellen te benoemen als minister van Financiën. Als dat gebeurt, wordt ze de eerste vrouw op die post. Yellen is voorstander van nog meer economische steun en wordt als beursvriendelijk beschouwd.

De Dow Jones ging 1,1 procent hoger de dag uit, de S&P500 won 0,6 procent. De Nasdaq Compositie steeg slechts 0,2 procent. Techwaarden waren maandag niet in trek; de voorkeur ging naar meer cyclische aandelen. In deze verkorte handelsweek, donderdag is het Thanksgiving Day, was handel aan de dunne kant.

Snelprocedure

Onder de ‘coronawaarden’ ging Pfizer 0,5 procent lager en won Moderna 3,5 procent.

Regeneron steeg 0,9 procent. De Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA heeft zaterdag een snelprocedure toegestaan voor Regenerons experimentele middel op basis van antilichamen om Covid-19 te behandelen. Dat middel kreeg president Donald Trump toen hij besmet raakte en ziek werd.

De oliewaarden waren in goeden doen. De prijs van de WTI-olie klom 1,3 procent tot bijna 43 dollar door de hoop op een volledige hervatting van de economische activiteit in de loop van 2021. Valero Energy veerde 10,4 procent op en ConocoPhillips 7,7 procent.

MAX

Boeing spreidde zijn vleugels en trok 6 procent hoger. Nadat vorige week de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA groen licht gaf voor het hervatten van de vluchten met de Boeing 737 MAX, maakt nu ook de Europese tegenhanger AESA zich op om hetzelfde te doen. De MAX zou vanaf januari weer mogen vliegen. Het toestel stond sinds maart 2019 wereldwijd aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud