Wall Street trekt zich op aan meevallende resultaten

De Chevrolet Silverado, een populaire pickup van GM ©Chevrolet

De Amerikaanse beurzen sloten hoger af. De Federal Reserve bracht Wall Street niet van de wijs, net als de hoorzitting van de techbonzen .

De Amerikaanse centrale bank blijft zich erg soepel zal opstellen, nu het coronavirus weer lelijk huishoudt in zuidelijke en westelijke staten en het economisch herstel doet sputteren. De Federal Reserve hield vanavond de basisrente ongewijzigd.

De Dow Jones sloot 0,6 procent hoger, Nasdaq Composite steeg 1,4 procent. De hoorzitting van de Nasdaq-bonzen kreeg de beurskoersen niet klein.

De zwakkere prestatie van de Dow Jones was vooral de schuld van Boeing . De vliegtuigbouwer maakte zoals te verwachten was zwakke kwartaalresultaten bekend. Door de coronacrisis is de vraag naar vliegtuigen flink gedaald. De problemen met de 737 MAX, een toestel dat wereldwijd aan de grond staat, zijn ook nog altijd niet opgelost. De omzet daalde in het tweede kwartaal met een kwart tot 11,8 miljard dollar. Boeing leed een nettoverlies van bijna 2,4 miljard dollar. Het aandeel zakte 2,8 procent.

Chips voor servers

Een sterke stijger is Advanced Micro Devices . De chipfabrikant schoot 12,5 procent hoger na beter dan verwachte kwartaalresultaten en vooruitzichten.

In het tweede kwartaal boekte AMD een nettowinst van 157 miljoen dollar, ruim vier keer zoveel als een jaar eerder, op een 26 procent hogere omzet van 1,93 miljard dollar. Zonder uitzonderlijke elementen kwam de nettowinst uit op 18 dollarcent per aandeel. Analisten rekenden op een winst van 16 cent. AMD wint marktaandeel in de lucratieve markt van chips voor servers.

Voor het derde kwartaal rekent het bedrijf uit Santa Clara, Californië nu op een omzet van 2,55 miljard dollar. De consensusprognose bedroeg tot dusver 2,3 miljard dollar. AMD verhoogde ook zijn jaarprognose. Voor 2020 stelt het nu een omzetgroei van 32 procent in het vooruitzicht dankzij een sterke positie in pc’s, gaming en datacenterproducten. Wall Street-analisten rekenden tot dusver maar op 25 procent groei.

Populaire pick-ups

De autobouwer General Motors (GM) heeft een erg moeilijk tweede kwartaal achter de rug, maar presteerde toch beter dan verwacht. De omzet daalde met 53 procent tot 16,8 miljard dollar. GM moest fabrieken tijdelijk sluiten door het coronavirus. Door de lockdowns waren showrooms dicht en konden consumenten amper buiten.

Onderaan in de tabel staat een verlies van 780 miljoen dollar, het eerste sinds de constructeur na een faillissement weer tot leven kwam. Per aandeel komt het verlies neer op 50 dollarcent. Analisten hadden een veel forser verlies van 1,66 dollar verwacht. Het kleiner dan verwachte verlies is wellicht te danken aan het herstel van de verkoop in mei en juni, en aan hogere prijzen voor de populaire pick-upmodellen. GM ging intieel hoger, maar sloot uiteindelijk 1,5 procent lager.

Kassaticket

De vergelijkbare wereldwijde verkoop van Starbucks stortte met 40 procent in, wat grotendeels in lijn is met de verwachtingen. De omzet van de koffiebarketen belandde op 4,2 miljard dollar. Dat is 38 procent minder dan een jaar eerder, maar wel meer dan analisten hadden verwacht.

Om in te spelen op de door corona veranderde gewoonten heeft Starbucks meer ‘pick-up stores’ geopend. Dat zijn kleinere koffieshops zonder zitgelegenheid. De keten zet ook volop in op levering thuis of op kantoor, maar heeft op dat vlak nog wat achterstand op sommige concurrenten.

Positief is dat wie zichzelf een bezoekje aan Starbucks gunt, meer blijkt te spenderen. Het gemiddelde kassaticket was wereldwijd 23 procent duurder in het derde kwartaal van Starbucks’ gebroken boekjaar. Starbucks won 3,8 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud